Ердоган уволни висши банкери и прати лирата на историческо дъно

От началото на годината турската валута изгуби около 19% от стойността си спрямо долара заради намеси на президента

Ердоган уволни висши банкери и прати лирата на историческо дъно

Снимка: БТА

6400 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган уволни в четвъртък със свой указ трима членове от комитета по парична политика на централната банка и назначи двама нови на тяхно място. Това негово действие изпрати турската лира на ново рекордно дъно, предава Reuters.

Уволнените са заместник-управителите Семих Тумен и Угур Намик Кючук, заедно с друг член на комитета Абдула Явас. На тяхно място президентът е назначил Таха Чакмак за заместник-управител на централната банка и Юсуф Туна за член на комитета.

Анализаторите разглеждат този ход като ново доказателство за политическа намеса от страна на Ердоган, който е враг на високите лихвените проценти и който често призовава за тяхното намаляване.

Турската валута отслабна до рекордно ниско ниво в четвъртък сутрин и 1 долар се обменяше за 9.19 лири, което е спад с 1%. От началото на годината местната валута изгуби около 19% от стойността си спрямо долара заради намесата на Ердоган в паричната политика на страната. Все пак лирата успя да компенсира част от загубите си и към 10:15 ч. българско време 1 долар се търгуваше за 9.1320 лири.

Миналия месец централната банка неочаквано намали основния си лихвен процент от 19 на 18% въпреки ускоряването на годишната инфлация до 20%, което предизвика нова разпродажба на лирата. Валутата бе засегната и от укрепването на долара.

Основният ремонт на комитета днес дойде, след като президентството заяви в сряда вечерта, че Ердоган се е срещнал с управителя на Централната банка Шахап Кавджъоглу, като публикува снимка на Ердоган, застанал до него.

Опозиция

Източник на Reuters споделя, че и Кючук и Явас са се противопоставили на някои решения, взети от комитета, като понижаването на лихвения процент и новата продажба на резерви, която цели да спре обезценяването на лирата.

Стабилността и репутацията на лирата са предпоставки за икономически растеж и развитие, основано на производителността. Растежът, осигурен с други средства, няма да бъде постоянен“, е тезата, която вече бившият зам.-управител на банката Кючук е застъпвал, разказва пред Reuters източникът.

Кавджъоглу заяви тази седмица, че намаляването на лихвения процент не е изненада и няма много общо с последващата разпродажба на лири. Следващата среща на банката за определяне на политиките е на 21 октомври.

Миналата седмица трима източници, запознати с въпроса, заявиха, че Ердоган губи доверие в Кавджъоглу – по-малко от седем месеца, след като уволни предшественика му и го назначи на поста.

Ердоган направи редица промени в комитета по парична политика през последните години, което се отрази в обезценяване на валутата. Той уволни трима управители на банки през последните 2 години и половина поради разногласия в политиката, удряйки лирата и накърнявайки сериозно доверието и предвидимостта на паричната политика.

Уволнението на служители на централната банка посред нощ без много добро обяснение не е начинът, по който изграждате доверието в централната банка или укрепвате доверието на пазара“, заявява пред Reuters един чуждестранен инвеститор.

Ердоган назначи Кавджъоглу през март, след като уволни Наджъ Агбал след повишаването на лихвите до 19%.

Подкрепи Economic.bg