Ердоган разпореди сделките с имоти и наемите да се плащат с лири

Днес се очаква и централната банка отново да повиши лихвите в подкрепа на лирата

Ердоган разпореди сделките с имоти и наемите да се плащат с лири
2018 ~ 1 мин. четене
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е издал нареждане сделките за продажба и отдаване под наем на имоти да бъдат сключени в лири, като се сложи край на такива сделки в чуждестранна валута. Това е поредна нова стъпка в подкрепа на лирата, която се понижи драстично спрямо долара тази година, съобщава Ройтерс.

В решението, публикувано в официалния вестник на Турция днес, се казва, че съществуващите договори за продажба и отдаване под наем на недвижими имоти в чуждестранна валута трябва да бъдат преоформени в лири в рамките на 30 дни.

Договорите за продажба и отдаване под наем на недвижими имоти в чуждестранна валута са обичайни в Турция, особено в сектора на дребно.

Лирата загуби около 40% от стойността си спрямо долара тази година поради притесненията за влиянието на Ердоган върху паричната политика и дипломатическите скандали между Турция и Съединените щати.

Решението за имотните сделки идва точно преди заседанието на централната банка днес, когато се очаква ръководството да повиши лихвените проценти в подкрепа на лирата. Според Ройтерс се очаква базовият процент да се увеличи с 225-725 базисни пункта.

Повишението на лихвения процент се очаква да бъде обявено днес по обяд.
Подкрепи Economic.bg