Ericsson се готви за най-голямата си сделка за десетилетието

Шведската компания планира поглъщане за 1.1 млрд. долара

Ericsson се готви за най-голямата си сделка за десетилетието

Ericsson се съгласи да купи базираната в САЩ компания за безжични мрежи Cradlepoint в сделка за 1.1 млрд. долара, съобщи производителят на телекомуникационно оборудване в петък, предава Reuters. Сделката би била най-голямата за шведския играч от повече от десетилетие.

Очаква се новото придобиване да даде на Ericsson достъп до инструменти за свързването на устройства, използващи така наречения Интернет на нещата (IoT) през 4G или 5G мрежа.

Смятаме, че това ще даде на нашите клиенти шанс да генерират нови източници на приходи в рамките на корпоративния сегмент“, коментира финансовият директор на Ericsson Карл Меландер.

Той отказа да каже дали има други конкурентни оферти за придобиването на американския бизнес.

Cradlepoint, която ще стане дъщерно дружество на Ericsson, продава рутери и абонаментна услуга за безжична бизнес мрежа, явявайки се пряк конкурент на Cisco. Продажбите ѝ през миналата 2019 г. се равняват на 1.2 млрд. крони (137 млн. долара), с брутен марж от 61%.

Последната крупна придобивка на Ericsson датира от 2007 г., когато шведската компания закупи доставчика на мрежово оборудване за данни Redback Networks за 2.1 млрд. долара.

Новата сделка се очаква да приключи преди края на тази година. Очаква се тя да намали оперативните маржове на Ericsson с около 1% през 2021 и 2022 г. Прогнозата е, че поглъщането ще започне да допринася за оперативния паричен поток от 2022 г.

Ericsson заяви, че финансовите цели на групата за 2022 г. остават непроменени. Тя отчете по-високи от очакваните тримесечни основни печалби през юли, след като те бяха подпомогнати от ръста на продажбите на 5G оборудване и приходите от софтуер.

Коментари: 0