Изтича времето на ЕС да опитоми хищните технологични гиганти

Франция, Германия и Нидерландия настояват Блокът да спре да проспива раждането на монополи в технологиите

Изтича времето на ЕС да опитоми хищните технологични гиганти

Снимка: Колаж

580 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският съюз трябва да бъде по-бдителен и строг в контрола над технологичните гиганти и придобиванията на по-малки играчи, които често остават извън радара. За това настояха Германия, Франция и Нидерландия. Общата им позиция идва на фона на обсъжданията на новите правила, които може да принудят „Big Tech“ да променят начина си на работа. Става дума за Закона за цифровите пазари, който бе предложен през декември и който цели постигането на равенство на единния пазар. 

Очаква се, че той може да влезе в сила през 2022 г. В този контекст Берлин, Париж и Хага искат Блокът да възприеме по-строга позиция по отношение на сливанията. „Трябва да засилим и ускорим контрола върху сливанията, по-специално по отношение на определени платформи тип „gatekeeper” (контролиращи достъпа на потребителите до информация), за да се справим със стратегиите на компаниите за систематично изкупуване на стартиращи фирми, което задушава конкуренцията“, заявиха трите държави в общо изявление.

Европейските власти отдавна алармират за поведението на глобалните технологични гиганти, които изкупуват стартъпи, включително в ЕС, в сделки, оставащи извън стриктния фокус на регулаторите. Като се изключат някои емблематични поглъщания – като това на Skype от Microsoft през 2011 г. – по-малките често остават незабелязани. През 2019 г. Apple например купи фирма за изкуствен интелект във Великобритания срещу неразкрита официално сума. Такива ходове обаче могат да се окажат не просто стратегически, но в бъдеще да доведат до изкривяване на пазара.

Затова сега трите държави настояха открито ЕС да определи

ясни и правно определени прагове за придобивания от „gatekeeper” компании на обекти с относително нисък оборот, но висока стойност.“

Франция, Германия и Нидерландия поискаха също ЕС да адаптира „основния тест за ефективно разглеждане на случаи на потенциално хищнически придобивания“.

27-те държави членки на ЕС в момента обсъждат предложения Закон за цифровите пазари съвместно с европейските законодатели. Евродепутатът Стефани Йон-Кортин коментира пред CNBC, че се планира да има „нещо готово“ до края на първата половина на 2022 г.

ЕС води при регулациите в областта на технологиите, но Блокът все още мисли как да актуализира правилата си, за да може по-добре да се справи с нарастващата мощ на някои от най-големите глобални фирми в сектора. Според Томазо Валети, професор по икономика в Imperial College Business School, съюзът не е подготвен да се справи с многото сливания, случили се през годините.

Що се отнася до сливанията, ние все още малко изоставаме“, коментира той, добавяйки, че през последните 20 години Google, Amazon, Facebook, Microsoft и Apple са придобили хиляди фирми и никоя от тези сделки не е забранена.

„Това е глобален проблем“, категоричен е той.

Коментари: 0