ЕС е категоричен, че ще блокира износа на AstraZeneca

Комисарят по вътрешните пазари заяви, че компанията първо трябва да изпълни ангажимента си към Блока, ако остане - ще се продава навън

ЕС е категоричен, че ще блокира износа на AstraZeneca

Снимка: БТА

2927 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският съюз ще блокира износа на коронавирусните ваксини На AstraZeneca Plc, ако компанията не успее да достави навреме дозите, закупени от Блока. Това заяви пред радио RTL и телевизия LCI еврокомисарят по вътрешните пазари на ЕС Тиери Бретон, който сега отговаря и за процеса по ваксинация в Съюза.

„Докато AstraZeneca не изпълнява задълженията си, всичко, произведено на европейска земя, се разпространява сред европейците“, заяви Бретон. „Ако има излишъци, те ще отидат другаде.“

ЕС, който се сблъска с недостиг на ваксини, докато в същото време изнася дози, беше критикуван за много по-бавното разпространение, отколкото в САЩ и Великобритания, които се въздържат от износ.

Закъснението принуди правителствата на континента да разширят или затегнат скъпите ограничения за пътуване, блокировките и понякога затварянето на ресторанти, музеи и училища, докато се борят с третата вълна от инфекции.

AstraZeneca се ангажирала да достави 70 млн. дози на ЕС през второто тримесечие, според Бретон. „Досега тя изпълни около 30% от ангажимента си към ЕС спрямо 100% към Великобритания“, добави той.

В същото време ЕС е изнесъл около 40% от 180-те милиона дози, произведени на територията му, включително около 20 млн. дози в Обединеното кралство, според Бретон. „Ако може, Блокът ще помогне на Обединеното кралство, което има нужда от достатъчно дози за онези, които се нуждаят бързо от втората инжекция“, каза той.

ЕС, който увеличава капацитета си, очаква да произведе 420 млн. дози до средата на юли. Този брой, според Бретон, е достатъчен, за да се постигне стаден имунитет за населението. Еврокомисарят вярва, че това ще се случи при ваксиниране на 70% от възрастните хора в ЕС.

С напредването на имунизационния процес, държавите членки обмислят от средата на юни да действа т.нар. „имунизационен паспорт“, за да улеснят възстановяването на дейностите, свързани със свободното време, туризма и бизнес пътуванията.

„Хората ще могат да показват статуса си на ваксинация и последните резултати от теста за COVID със сертификат, използвайки QR код“, каза Бретон. „Той ще бъде достъпен на доброволни начала и ще спазва европейските правила за защита на данните.“

Коментари: 0