ЕС готви глоба от $500 млн. за Макдоналдс

Брюксел разследва компанията за неправомерни данъчни преференции

ЕС готви глоба от $500 млн. за Макдоналдс
ЕС може да наложи глоба от 500 млн. долара на "Макдоналдс". Това пише "Файненшъл таймс", като се позовава на финансови анализи от разследването на Брюксел срещу компанията. На тази сума се изчисляват неплатени данъци на компанията в Люксембург от 2009 г. насам. Според изчисленията на изданието, от тогава лидерът в бързото хранене е плащала по 1,49% налог, при стандартен данък в Люксембург от 29,2 на сто. 

Разследването обхваща приходите от франчайз на веригата не само в Люксембург, където е европейската и централа, но в цяла Европа.

Изданието припомня, че само преди седмици Европейската комисия наложи рекордна глоба от 13 млрд. долара на Apple, отново за неплатени данъци, но в Ирландия. Това се счита за вид неразрешена държавна помощ и технологичната компания е длъжна да ги върне, смятат властите в Брюксел. От компанията обявиха, че ще обжалват решението. Същото обявиха и ирландските власти.

От "Макдоналдс" заявиха, че не са ползвали никакви преференции и от 2011 до 2015 г. са платили данъци за над 2,5 млрд. долара в целия ЕС.
Коментари: 0