ЕС иска да даде на социалните медии само 1 час за премахване на терористични публикации

Някои се притесняват, че строгите рестрикции ще ограничат свободата на словото

ЕС иска да даде на социалните медии само 1 час за премахване на терористични публикации
480 ~ 2 мин. четене
Европа настоява технологичните компании да започнат да свалят терористично съдържание от платформите си в рамките на един час след подаването на сигнал за такова – в противен случай ще се сблъскат с новите законодателни мерки на Общността. 

В четвъртък Европейският съюз (ЕС) публикува широк набор от препоръки към компаниите, предава CNN. Те ще имат три месеца на разположение да се запознаят с тях и да върнат своята обратна връзка. Целта е да се вземат крути мерки срещу незаконното съдържание, в това число и терористичното. 

В препоръките на Еврокомисията (ЕК) към технологични компании като Facebook и Google се посочва, че те трябва да наемат хора, които да контролират процеса по мониторинг и премахване на терористично съдържание. Ако пък бъде намерено доказателство за тежко престъпление, компаниите ще трябва незабавно да информират правоохранителните органи. 

Предполага се, че тези насоки могат да се окажат основата на нова законодателна рамка. Такава би повишила изискванията към социалните медийни компании, опериращи на Стария континент. Регулаторните органи тук и сега имат значително по-строг подход към индустрията. 

Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft се споразумяха през 2016 г. да преглеждат и премахват публикации с омразна реч в рамките на 24 часа. В това число влизат расистки, насилствени или незаконни публикации.

Техническата индустрия е „разтревожена“

EdiMA – асоциация, включваща Facebook, Google и Twitter, заяви, че е „разтревожена“ от съобщението на Комисията. В изявление се посочва, че те са съгласни с необходимостта от вземането на спешни мерки, но изтъкват, е че трябва да има баланс между отговорностите, защитата на потребителите и техните права. „Едночасовото време за реакция в някои случаи може да навреди на ефективността на доставчиците на услуги вместо да помага“, се казва в текста.

Facebook заяви, че споделя целта на ЕК за своевременно премахване на незаконно съдържание, като изтъква, че социалната мрежа вече е постигнала напредък в тази посока и продължава да работи усилено. 

Twitter и Google досега не са коментирали казуса. 

Евродепутатите са загрижени, че социалните платформи биват използвани за разпространение на екстремистко съдържание, което освен всичко може да повлияе и върху предстоящите избори.  В тази връзка се чуват и призиви технологичните компании да поемат правна отговорност за публикациите в техните канали. 

На отсрещната страна обаче противостои мнението, че тежкият подход може да ограничи свободата на словото на гражданите. Джо Макнами, изпълнителен директор на European Digital Rights (Европейски цифрови права), описва предложението на Комисията като „доброволна цензура“. 

„Днешната препоръка институционализира ролята на Facebook и Google в регулирането на свободното слово на европейците“, казва той. Според него ЕК трябва да подходи интелигентно и най-накрая да започне да разработва политика, базирана на надеждни данни. 
Подкрепи Economic.bg