ЕК нае седем банки за първия голям COVID заем

Емисия на 10-годишни облигации е първата, която ще финансира мегафонда на Блока

ЕК нае седем банки за първия голям COVID заем

Снимка: Unsplash

884 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Европейската комисия е наела седем банки за първата емисия 10-годишни облигации, с която ще финансира мегафонда на Блока. Стъпката бележи началото по пътя към целта възстановяване на регионалната икономика от COVID щетите. Продажбата ще започне във вторник в зависимост от пазарните условия, се казва в бележка на водещите мениджъри, според източници на Reuters.

Сделката дава старта на емитирането на дълг за до 800 млрд. евро до 2026 г., с което ще се подкрепят страните членки чрез безвъзмездни средства и заеми – безпрецедентен акт на фискална солидарност от страна на Европейския съюз, който ще го превърне във водещ европейски кредитополучател. До момента от името на Блока Еврокомисията изтегли 90 млрд. евро за схемата за запазване на заетостта SURE. България взе заем в размер на 1 млрд. лв. по мярката.

Настоящата първа емисия за финансиране на големия фонд за възстановяване и устойчивост ще набере 10 млрд. евро. Водещите банки по дебютната сделка ще бъдат BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo и Morgan Stanley, докато Danske Bank и Santander ще действат като ко-водещи мениджъри.

Очаква се ЕС да набере на международните пазари 80 млрд. евро дълг тази година. Първите средства пък би трябвало да отидат в Португалия, Испания, Гърция и Дания. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обясни миналата седмица, че управляваната от нея институция ще ускори оценката си на националните планове за възстановяване и още тази седмица може да одобри първите от тях.

Припомняме, че България все още не е изпратила своя. Според служебния вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов наследеният от правителството на ГЕРБ план е бил заварен „под формата на чернова“.

Подкрепи Economic.bg