ЕС отказва на Лондон цялостно търговско споразумение

Британски депутати и бизнес лидери предупредиха правителството на Тереза Мей, че идеята на Брюксел не ги устройва

ЕС отказва на Лондон цялостно търговско споразумение

Снимка: БТА

2975 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз ще отхвърли призива на британския премиер Тереза Мей за цялостно търговско споразумение. Вместо това Блокът ще подготви по-ограничен документ, подобен на споразумението CETA с Канада, пише Business Insider.

Документът, който ще бъде представен от Европейската комисия по-късно в сряда, гласи, че за Обединеното кралство е възможно единствено базово споразумение за свободна търговия.

Брюксел ще се придържа към въпросното базово споразумение и няма да се съгласи на всеобхватно такова, ако правителството на Мей изпълни обещанието си да напусне единния пазар и митническия съюз.

„Да е извън митническия съюз и единния пазар неизбежно ще доведе до търкания. Различията във външните мита и вътрешните правила, както и липсата на общи институции и споделена правна система, проверки и контрол, ще имат негативни икономически последствия”, гласи документът от ЕК.

Британски депутати и бизнес лидери предупредиха правителството в Лондон, че подобно на CETA споразумение не би било подходящо за Великобритания след Brexit, тъй като то не обхваща сферата на услугите. Именно те обаче са 80% от британската икономика.

Подкрепи Economic.bg