ЕС попълва арсенала си с нови наказания за технологичните гиганти

Брюксел подготвя нов Закон за дигиталните услуги

ЕС попълва арсенала си с нови наказания за технологичните гиганти

Снимка: БТА

Европейският съюз (ЕС) иска да се въоръжи с нови правомощия за санкциониране на големите технологични компании, съобщи Financial Times в неделя.

Планираните промени предвиждат Брюксел да може да принуди гигантите от сектора да разбият или продадат част от европейските си операции, ако бъде установено, че имат господстващо пазарно положение, което застрашава интересите на клиентите и развитието на по-малките конкуренти.

Комисията се готви да предложи новите правила, разписани в специален Закон за дигиталните услуги, до края на годината, уточнява Reuters. Те ще увеличат и натиска върху социалните мрежи относно отговорността за съдържанието, което потребителите споделят през техните платформи.

В интервю за FT комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон уточнява, че предложените регулации ще бъдат прилагани само при екстремни обстоятелства. Те обаче предвиждат дори възможността ЕК да изхвърли големи технологични групи от единния пазар.

Брюксел обмисля и система за рейтинг, която да позволи на обществеността и акционерите да оценят поведението на компаниите в различни области, като данъчната система и скоростта, с която отстраняват незаконно съдържание. Бретон изтъква още, че практики, пречещи на потребителите да мигрират лесно между платформи или принуждаващи клиентите да използват само една услуга, ще водят след себе си до по-строги санкции.

Коментари: 0