ЕС притиска Мей за пробив в преговорите

Брюксел се възползва от влошените позиции на британския премиер след поредната министерска оставка

ЕС притиска Мей за пробив в преговорите

Снимка: БТА

Европейският съюз засилва политическия натиск върху британския премиер Тереза Мей на фона на признаци, че вече има известен нов напредък в преговорите за Brexit, пише The Washington Post. Действията на Брюксел са обясними на фона на поредната министерска оставка в правителството на Мей миналата седмица.

Днес беше обявено, че не е постигнато нищо ново в разговорите между Лондон и Брюксел, но двата преговорни екипи продължават усилено да обсъждат как да преодолеят последните си различия, като тези дебати със сигурност ще имат големи политически и икономически последици.

„Това е една много важна седмица за преговорите относно Brexit“, коментирал е пред репортери външният министър на Република Ирландия Саймън Ковейн след среща в Брюксел. „Двата преговорни екипа наистина засилиха своята ангажираност. Ясно е, че има още работа за вършене“, добавил е той.

Основното препятствие пред това Лондон и Брюксел да постигнат споразумение какви да са им политическите и икономически отношения след 29 март 2019 г. остава въпросът как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit.

Въпреки че Обединеното кралство излиза от ЕС в края на март преговорите не могат да продължат дотогава – споразумението между Лондон и Брюксел трябва да се сключи през идните седмици, за да имат достатъчно време европейският и британският парламенти да го подпишат.
Коментари: 0