ЕС призова за примирие в Близкия Изток и рестарт на диалога

Брюксел ще опита да запази ядреното споразумение с Иран въпреки отказа на страната да го спазва

ЕС призова за примирие в Близкия Изток и рестарт на диалога

Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за незабавно спиране на употребата на оръжия в конфликта между САЩ и Иран и за възобновяване на диалога между двете страни, пише Reuters.

„Употребата на оръжия сега трябва да спре, за да се отвори път за диалог. Призовахме да се направи всичко възможно за подновяване на разговорите между Вашингтон и Техеран. Установихме и проверихме с времето отношения с много играчи в региона на Близкия изток, както и извън него, с цел деескалация на ситуация“, каза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен заяви още, че ЕС „няма да пести усилия“, за да запази действащо международното ядрено споразумение, което забранява на Иран да разработва атомни оръжия. По думите ѝ върховният европейски преговарящ по въпросите за външната политика Жозеп Борел ще продължи да работи „в средносрочен план“, за да се свърже с всички стани по ядреното споразумение с надежда, че документът може да бъде спасен въпреки отказа на Иран да изпълнява ангажиментите си по него.

Пред репортери преди заминаването си към Лондон Фон дер Лайен каза още, че ще обсъди ситуацията в Близкия изток с британския премиер Борис Джонсън.

Коментари: 0