ЕС се споразумя за забраната на еднократните пластмасови продукти

Предстои уточняване на подробностите как ще се прилага тя

ЕС се споразумя за забраната на еднократните пластмасови продукти
Европейският парламент и Съветът на ЕС постигна временно споразумение за забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба – клечки за уши, прибори, чашки и т.н. Документът е съставен въз основа на амбициозните мерки, предложени от Европейската комисия, за справяне с този вид отпадъци.

„Споразумение! Постигнахме политическо споразумение с Европейския парламент и Европейската комисия относно пластмасовите продукти за еднократна употреба! Това е крайъгълен камък в нашите усилия за намаляване на пластмасовите отпадъци”, написа в Twitter австрийският министър на устойчивото развитие и туризма Елизабет Кьостингер, чиято страна в момента е председател на Съвета на ЕС.

Въпреки че новата забрана е приета принципно, конкретните мерки за прилагането ѝ трябва да бъдат одобрени както от евродепутатите, така и от Съвета на ЕС. Така се очаква забраната да започне да действа на практика след две години.

Идеята да се забрани производството и продажбата на пластмасови продукти за еднократна употреба, които вече имат алтернативи, които не се произвеждат от този материал, дойде от ЕК през май. Тогава Комисията обясни, че 80% от отпадъците, открити в моретата, са пластмасови. Беше посочено и че само една трета от пластмасовите отпадъци биват събирани и рециклирани, а останалото количество се озовава в моретата и океаните. Този вид отпадъци са особено проблемни, тъй като те се разграждат много бавно. Следи от пластмаса могат да бъдат открити в животни като китове, костенурки и птици, като впоследствие отпадъкът се оказва в хората.
Коментари: 0