ЕС заплашва Гърция с изключване от Шенген

Атина трябва да въведе по-строг контрол с бежанците

ЕС заплашва Гърция с изключване от Шенген
236 ~ 2 мин. четене

ЕС оказа натиск над гръцкото правителство относно притока на бежанци и мигранти и заплаши страната с изключване от Шенген, ако не въведе по-строг контрол.

Германия, Австрия, Белгия и Амстердам разкритикуваха Атина, че не упражнява достатъчен контрол, за да предотврати достигането на мигрантите до Централна Европа и е издигнала само една от петте „горещи точки“ за регистриране на бежанците. На Гърция бе поставен ултиматум останалите „горещи точки“ да бъдат готови до края на февруари, в противен случай ще има последствия, съобщава гръцкото издание Kathimerini.

Напливът на хора от Турция в Гърция през януари продължава да е голям - от началото на годината са пристигнали около 50 000 бежанци.

Преди дни европейският комисар за миграционната политика Димитрис Аврамопулос потвърди наличието на подобна заплаха за Гърция като заяви пред Mega TV в неделя, че Гърция е подложена на все по-голям натиск от своите европейски партньори. Страната трябва да забърза процеса на установяване на така наречените „горещи точки“, центрове, в които пристиганията на мигранти са документирани и са им снемани отпечатъци, преди да бъдат пуснати в Европа

Външният министър на Австрия Йохана Микл-Лейтнер предупреждава, че външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа, ако страната не предприеме по-сериозни мерки за подсилване на морската си граница с Турция, съобщава Агенция „Франс прес“. Това е основният маршрут на навлезлите до момента мигранти.

Вчера започна срещата на европейските вътрешни министри на държавите членки на ЕС, която ще продължи и днес. Ще бъдат обсъдени възможностите за удължаване на временните гранични проверки на територията на Шенгенското пространство.

 

Подкрепи Economic.bg