5 есенни суперхрани

Не лишавайте организма си от всички онези витамини, от които той има нужда всекидневно

5 есенни суперхрани

Есента носи много полезни и заредени с витамини плодове и зеленчуци. За да може организмът ни да използва съпротивителните си сили срещу простуди и вируси, имунитетът ни трябва да бъде подпомогнат с всичко онова, което природата ни предлага като сезонни витамини, макро- и микроелементи. Вижте 5 изключително полезни суперхрани. 

Тиква

Тиквата е плод, богат на витамин А, С, В и Е, калций, магнезий, калий, лутеин, манган, пектин, фосфор, антиоксиданти и фибри. Има ниско съдържание на захар, а формите, под които може да се консумира, са безбройни. Когато, към всичко това прибавим достъпната цена и вкусовите ѝ качества, тиквата изглежда като чудесен избор за хладните есенни дни.

Семките на тиквата са отличен източник на протеин и Омега – 3 мастни киселини, които благоприятстват здравето на простатата, успешно повлияват състояния на еректилна дисфункция и предотвратяват възпаления, причинени от киселинно хранене и други ежедневни фактори. 

Зeле

Зелето е изключително ценен и важен зеленчук. Съдържа витамини -B1,B2,B3,B6, PP, С, К, Х, U. Богато е и на фолиева киселина, каротиноиди, никотинова киселина, аминокиселина и минерални вещества - калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, манган. 

Зелето благоприятства за различни възпаления, свързани със стомаха, а йодът, който съдържа, е добър помощник в регулирането на щитовидната жлеза. Препоръчително е зелето да се консумира в суров вид, за да запази всичките си богати вещества. То спомага за увеличаване на ензимите за детоксикация на черния дроб. 

Целина

Целината е с богато съдържание на важни минерали - калий, калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор, витамини - B, C, Е, К, PP, провитамин А, както и флавоноиди, които са с изразен антиоксидантен ефект. Възстановява нормалната флора в организма и прочиства цялото тяло от токсини.

Целината е изключително препоръчителна за тези, които имат анемия или проблеми с нервната система. Сокът от целина действа като естествен диуретик и има успокояващ ефект върху нервната система – намалява притесненията и помага при безсъние. 

Земна ябълка ( Гулия)

Гулията е едно от най-полезните неща, които може да си набавим през есента, тъй като след ноември месец не е препоръчително да се бере. Съдържа полезни фибри, тиамин, фосфор, калий и желязо. Има ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Инулинът в земната ябълка помага на полезните бактерии в чревната флора.

Действа като пребиотик, намалява рисковете от рак и помага при усвояването на калция в организма. За жалост обаче в България не е много разпространена, макар че употребата ѝ е изключително нетрудоемка. Може да се яде сурова, печена или варена. 

Червени чушки

Червените чушки са победители по съдържание на витамин С. Отличително качество на чушката е, че не губи свойствата си в продължение на 70 до 80 дни, а около стъблото се намира най-много от аскорбиновата киселина, или както ни е по-известна – витамин С. 

Чушките съдържат биофлавоноиди, които осигуряват добра превенция на организма срещу сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Може да се консумира отново по много начини според вкуса, а суровата й консумация е дори препоръчителна – така се запазват всички витамини.

Коментари: 0