ЕЦБ обяви нова програма за изкупуване на облигации за 750 млрд. евро

Пакетът се нарича „Пандемична програма за спешни покупки“ и ще се изпълнява до края на 2020 г.

ЕЦБ обяви нова програма за изкупуване на облигации за 750 млрд. евро

Снимка: БТА

1588 ~ 2 мин. четене

 „Извънредните времена изискват извънредни стъпки. Решени сме да използваме пълния потенциал на нашите инструменти в рамките на мандата си“. Това написа президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в своя профил в Twitter.

С тези думи тя съобщи новината, че централната банка обявява безпрецедентен спасителен пакет. ЕЦБ ще закупи още облигации на стойност 750 милиарда евро и ще си даде много свобода на действие. Пакетът се нарича „Пандемична програма за спешни покупки“ (PEPP) и се планира да се изпълнява до края на 2020 г. или до края на кризата с коронавируса.

Новата програма ще важи за всички активи, които и досега бяха допустими за изкупуване - не само ДЦК, а и корпоративни книжа, отговарящи на определен минимален праг на кредитно качество. Разширяват се и класовете активи, които могат да бъдат купувани, а също и се занижават леко изискванията към обезпеченията. Благодарение на специално разрешение централната банка може да купува и гръцки държавни облигации по PEPP.

Корпоративните облигации и корпоративните заеми също ще бъдат част от програмата. По този начин ЕЦБ иска да улесни начина, по който банките получават пари от ЕЦБ. Самата Лагард казва, че е готова да предприеме и допълнителни стъпки, ако се наложи. ЕЦБ ще направи всичко възможно, за да спаси еврото, пише още Лагард.

Инвеститорите определено се почувстваха окуражени от този ход. Това се видя и по фючърсите на S&P 500 и Dow фючърсите, които се увеличиха с над 2% при ранната търговия в Азия. „Еврозоната настигна САЩ. И  двата крака на икономическата политика, паричната и фискалната, сега осигуряват огромна подкрепа“, заяви Жил Моек, главен икономист в Axa пред Finantial Times.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази своята „пълна подкрепа“ за „изключителните мерки“ на ЕЦБ, като написа в Twitter, че сега е време правителствата на еврозоната да действат по-агресивно от фискалната страна. „Нашите хора и нашите икономики се нуждаят от това“, пише той.

Подкрепи Economic.bg