25 евро на ден и квартира за наши тютюнджии в Гърция

Рекорден брой тютюнджии от Неврокопския край поемат на юг

25 евро на ден и квартира за наши тютюнджии в Гърция

Няма отлив на наши сезонни работници по полето в Гърция. Дори напротив – все повече хора от Пиринския край зарязват нивите си и поемат към южната ни съседка. След месец и половина се очаква нова вълна земеделци да залее тютюневите насаждения, тъй като ще започне брането на тютюна.

А там си струва да превиваш гръб на нивата, тъй като надницата ти може да достигне и 35-40 евро, твърди Ася от симитлийското село Долно Осеново. В момента тя е в родното си село, но пак ще пътува за прибирането на реколтата. За пета поредна година изкарва прехраната си в Гърция със сезонна работа, труди се в село, което е между Серес и Солун.

Нейни съселяни заминали още през март, други пък в началото на май за разсаждането на тютюна, което се прави с помощта на машина, а не само на ръка. Надницата в повечето стопанства е твърда – 25 евро. Квартирата е за сметка на гръцкия работодател.

„Пълно е с българи гръцкото поле. Вече съм спазарена и за следващата година. За 1 месец получих точно 750 евро, както ни бе договорката“, обяснява работливата българка. При брането на тютюна може да се изкарат повече пари. Плаща се на низи и може да стигнеш и до 50 евро надница. Работи се само нощно време – от 20,00 часа вечерта до 07,00 часа сутринта, гърците дават вечеря на нашите гурбетчии.

„Плащат им и тока, но останалите разходи са за сметка на работниците. Заради ниските изкупни цени на „зеленото злато“ много жени зарязаха нивите и заминаха при мъжете си, които са строители в Германия, Белгия, Франция. Тази година отливът от тютюна при нас е 20% в сравнения с миналата. Поне 50 души от селото ни са в Гърция на гурбет“, твърди Бисер Сегменов, кмет на Долно Осеново.

Рекорден брой тютюнджии от Неврокопския край също поемат на юг. Това разкриха управници на населени места в общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен, пише в. „Стандарт“.

30% от хората, които цял живот разчитаха на този поминък, тази пролет изоставиха лехите тук и тръгнаха към южната ни съседка, твърди кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов.

Стопаните масово се отказват да гледат тук тютюн заради ниските изкупни цени и липсата на сигурност в бранша. „При нас остават пенсионери и деца. Трудоспособното население заминава зад граница. В Гърция нашите тютюнджии изкарват по 20-30 евро надница. Има дни, в които вземат и по 40 евро. А у нас им вземат реколтата за 4-5 лева за килограм“, казва Арунов. По тютюневите лехи в района около Серес все повече българи от Неврокопско си изкарват прехраната.

Само 8 семейства в гоцеделчевското село Господинци отглеждат тютюн тази година. На практика този отрасъл отива в историята на населеното място, ако се запази тенденцията от последните години. През 2015 г. тютюнджиите са били 16, а през 2014 г. – 32. Това означава, че с всяка изминала година бройката им се топи наполовина.

„В началото на месец май започна разсаждането на тютюна. Някога в този бранш бяха заети 100% от населението на селото, което е над 500 жители. Но с всяка година техният брой се стопява, за да достигне критичния минимум тази година. Количествата, които засадиха, ще бъдат само няколко декара. Скоро младите ще виждат единствено на снимки как се отглежда „зелено злато“, казва кметът на Господинци Ахмед Ходжов.

Коментари: 0