„Еврохолд” ще даде минимум 320 млн. евро за ЧЕЗ, пише чешка медия

CEZ е избрала компания, която има добри отношения с държавата, което още е от решаващо значение в България, смята анализатор

„Еврохолд” ще даде минимум 320 млн. евро за ЧЕЗ, пише чешка медия
1780 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Цената на сделката между „Еврохолд” и CEZ за активите в България е минимум 320 млн. евро. Това е казал източник на чешката икономическа медия E15, запознат от близо с преговорите между двете компании. Той е заявил още, че тази цифра е приемлива за ръководството на чешката енергийна група, която е мажоритарна държавна собственост.

Според източника на изданието разговорите по продажбата на бизнеса на CEZ у нас са в заключителен етап и се договарят само последните детайли по договора за покупка. „През следващите седмици очакваме да бъде представена окончателната финансова структура на сделката и евентуалните изисквания на финансиращите банки. Но не мога да коментирам повече”, е казала говорителката на чешката компания Алис Хоракова.

Припомняме, че и при преговорите между CEZ и „Инерком” на Гинка Върбакова се спекулираше за цена от 320 млн. евро. Още когато бяха обявени преговорите и се спомена тази цена много експерти обявиха, че сумата е непосилна за малка компания като „Инерком”. В последствие Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не одобри сделката и в крайна сметка тя пропадна.

В случая с „Еврохолд” рисковете от неодобрение са по-малки, коментира пред E15 анализаторът от енергийната консултантска компания ENA Иржи Гавор. „Това е публично търгувана фирма, така че е достатъчно прозрачна. В същото време, предполагам, че CEZ е научила достатъчно от миналото и е избрала компания, която има добри отношения с държавата. Това все още е от решаващо значение в България”, добавя Гавор.

Детайли около потенциалната сделка не дават и от българската „Еврохолд”. В четвъртък Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че започва проверка на сделката и капацитета на холдинга да я осъществи. От българското дружество излязоха с позиция, че приема започналата проверка за закономерна и очаквана стъпка с оглед значимостта на сделката за активите на CEZ в България, предоставя всички необходими и изискани от комисията документи и осигурява пълен достъп до информацията за дейността на дружеството на служителите на надзор.

„Еврохолд” вече няколко пъти заяви, че иска да използва както собствени средства, така и финансиране от западноевропейски банкови заеми за закупуване на активите на ЧЕЗ. Въпреки това, тя все още не е посочила имената на банките и степента, до която те ще участват в сделката.

Подкрепи Economic.bg