Европейските фабрики наемат работници с рекордни темпове

Възстановяването на глобалната икономика ускори производствата

Европейските фабрики наемат работници с рекордни темпове

Снимка: Unsplash

1628 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Фабриките от еврозоната наемат нови служители с рекордни темпове, за да са в крак с постоянно силните поръчки, пише Bloomberg. Разкриването на нови работни места е особено изразено в Германия и Австрия през юли, по данни на проучване на IHS Markit сред мениджърите по покупките. Ускорението идва на фона предизвикателствата пред производителите, които се борят с със значителни затруднения във веригата на доставки, прехвърляйки увеличаващите се разходи върху клиентите.

Европейските фабрики са принудени да работят на пълна пара на фона на глобалното възстановяване от пандемията. Бизнесът в Северна Азия също се възползва от скока в търсенето в световен мащаб, докато спадът в Югоизточна Азия, където се разразиха нови COVID огнища, напомня за това колко бързо кризата може да се разрази отново.

Въпреки това доверието в перспективите пред еврозоната е високо. Анализите на икономическите настроения показват скок до най-високото им ниво поне от 1985 г., според отделно проучване.

Международният валутен фонд също повиши прогнозите си за 19-членната зона, като прогнозира, че инерцията в четирите най-големи икономики на блока ще се увеличи през следващите месеци. Европейската централна банка се подготвя за „силно“ увеличение на продукцията през текущото тримесечие, въпреки че предупреждава и за възраждащите се инфекции.

„Производителите и техните доставчици се борят да повишат производството достатъчно бързо, за да задоволят търсенето, като цените стават все по-високи“, коментира Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit.

Индикаторите за ограничаване на капацитета продължават да мигат в червено.“

Подкрепи Economic.bg