Европейският бизнес не се страхува от политическите шокове

Инвеститорите вече свикнаха да се справят с постоянно променящите се условия

Европейският бизнес не се страхува от политическите шокове
200 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

По-голямата част от директорите на компаниите в Европейския съюз 65% очакват ръст на доходите в следващите 12 месеца, това става ясно от проучване, направено сред ръководителите на водещи фирми в 17 страни от Еврозоната. Това е с 2% по-високо, отколкото се очакваше през първото тримесечие на тази година, става ясно от данните на Deloitte.

Тази картина е интересна, въпреки че 67% от анкетираните изпитват висока степен на несигурност на финансовите и икономическите условия след британското решение страната да се оттегли от структурата на ЕС и спечелването на президентските избори в САЩ от Доналд Тръмп. Негативна тенденция добавят и растящите популистки настроения на политиците във Франция и Германия.  

Финансовите директори, които са участвали в изследването, виждат много несигурност и апетитът им за поемане на рискове е доста ограничен, но не трябва да се говори за пълно отсъствие на оптимизъм, уверен е Ян Стюарт – главен икономист в Deloitte. Инвеститорите вече свикнаха да се справят с постоянно променящите се условия в продължение на 8 години (когато започна последната световна финансова криза – бел. ред.), отбелязва още той.

Във Великобритания, където прогнозата за икономическия растеж се понижи след Brexit очакванията не са толкова положителни. Почти 90% от анкетираните се притесняват от политическа несигурност и по-малко от половината от очакват ръст на приходите през следващите 12 месеца. Резултатите от изследването на британските финансови директори са сред най-ниските във всички страни.

Почти 2/3 от британските бизнесмени смятат, че предстоящите преговори за условията на излизане на Великобритания от Европейския съюз ще имат отрицателно въздействие върху бизнеса. Потенциалното въвеждане на нови търговски бариери и ограничения по отношение на мобилността на работниците са най-важните аспекти за бизнеса, както в Обединеното кралство, така и в континентална Европа.

Подкрепи Economic.bg