Европейският петрол падна до $18 за барел, WTI се срина с над 45%

Това са най-ниските им цени от две десетилетия

Европейският петрол падна до $18 за барел, WTI се срина с над 45%
1156 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола продължават да падат и във вторник на фона на увеличените запаси и останалото ограничено свободно място в петролните резервоари, предава Reuters. Към 20:25 ч. европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 26.28% до 18.83 долара за барел, което е най-ниската му цена за последните две десетилетия. Лекият американски суров петрол WTI се срина с близо 46% до 11.13 долара за барел - най-ниската цена от февруари 1999 г.

Фючърсите за юни на американския петрол WTI паднаха до най-ниското им ниво от две десетилетия, след като в понеделник паниката около Covid-19 изпрати майските фючърси до безпрецедентните -40 долара за барел.

Юнските фючърси на Брент паднаха с 24.8% до 19.23 долара за барел, докато фючърсите на WTI - с 35% до около 13.34 долара за барел във вторник. Междувременно Организацията на страните износителки на петрол ще проведе спешна среща тази вечер, на която ще обсъди възможността предвидените съкращения на добива на петрол да влязат в сила незабавно, а не както бе по план - от 1 май. ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, обявиха значителни съкращения на производството, възлизащи на почти 10% от глобалните доставки, но с поставената в застой икономическа активност търсенето е спаднало с 30%.

Основният американски център за съхранение в Кушинг, Оклахома, мястото за доставка на WTI се очаква да бъде запълнено до седмици. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова във вторник правителството да предостави средства за нефтената и газовата промишленост на САЩ, като нарече катастрофата в понеделник „финансов натиск“ и планира спирането на саудитския петролен внос.

Очаква се американските сурови запаси да нараснат с около 16.1 млн. барела през седмицата до 17 април, което би било най-голямото едноседмично запасяване в историята, смятат анализатори, анкетирани от Reuters.

Подкрепи Economic.bg