Европейският петрол потъна с още 6%

Цените на нефта падат за четвърта поредна седмица

Европейският петрол потъна с още 6%

Снимка: Unsplash

624 ~ 2 мин. четене

Цените на европейския петрол сорт Брент продължават да потъват в понеделник на фона на все повечето действия на правителствата за ограничаване на разпространението от коронавирус, които намаляват перспективите за търсене и заплашват световната икономика.

Към 13:25 ч. българско време сорт Брент се търгуваше с близо 6% надолу до 25.40 долара за барел. Лекият американски суров петрол (WTI) пък поевтиня с 1.77% до 22.23 долара за барел.

Цените на петрола падат за четвърта поредна седмица, като за този период обезценката е с близо 60% от началото на годината. Цените на всичко - от въглища до мед, също бяха засегнати от кризата. Олимпиадата в Токио стана най-новата потенциална жертва на пандемията, тъй като Япония и организаторите на игрите повишиха перспективата за отлагане на Игрите, а успоредно с това Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат спортисти на събитието, ако то се провежда това лято.

Коронавирусът, който зарази над 325 хил. души и уби над 14 хил. по целия свят, наруши графиците на бизнеса, пътуванията и ежедневието. Много петролни компании се втурнаха да намалят разходите си, а някои производители вече започнаха да съкращават служители.

Пазарът трябваше да се справи с двойните шокове от унищожаването на търсенето, причинени от пандемията на коронавирус и неочакваната ценова война, избухнала между производителите Русия и Саудитска Арабия в началото на месеца.

„Петролът ще продължи да поевтинява, тъй като унищожаването на търсенето на суровината ще намалява още заради евентуално засилено спиране на несъществените бизнеси, а местата за съхранение на суров петрол ще намаляват“, заяви Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Почти една трета от американците вече имат заповед да останат у дома, тъй като най-голямата икономика в света взе допълнителни мерки за спиране на нарастващия брой случаи. В Нова Зеландия пък премиерът Джасинда Адърн заяви, че всички несъществени услуги и бизнеси трябва да бъдат затворени.

Очаква се търсенето да спадне с повече от 10 млн. барела на ден, или около 10% от дневната глобална консумация на суров нефтен продукт, заяви Джовани Серио, ръководител на изследването на Vitol, най-големият търговец на петрол в света.

Goldman Sachs изчисли, че загубата на търсенето може да възлиза на 8 млн. барела на ден, причинени от страни, забавящи икономическата активност в опит да се справят с епидемията.

Коментари: 0