Език от Game of Thrones е изучаван от 1.2 млн. души

Той е напълно функционален, създаден за шоуто, и днес има 2000 думи

Език от Game of Thrones е изучаван от 1.2 млн. души
6514 ~ 3 мин. четене
"Дракарис!"- казва Денерис Таргариен на дракона си Дрогон, нареждайки му да бълва огън срещу врага. Тази сцена от третия сезон на "Game of Thrones" (Игра на тронове) е легенда за феновете на шоуто на HBO и основен момент в историята: Денерис - играна от Емилия Кларк - е на път да поеме контрола над 8000-на робска армия, търгувайки за нея един от драконите си, докато Кразнис, търговец на роби и господар на тази армия, хвърля обиди към нея, мислейки, че тя не разбира езика му. А той говори на валирийски.

Но се оказва, че той греши. Защото Денерис изведнъж започва да говори свободно валирийски. Тя разбиравсяка дума и търговията е само трик: „Дракарис“ означава „драконов огън“ и малко по-късно Кразнис е изгорен.

"Kesy tubi jemot dāervi tepan", казва тя след това на робите - "Днес ти давам свобода."

Тези думи може да звучат като безсмислици, но всички реплики, които са на валирийски език в "Игра на тронове", са езиково правилни. Те са написани от лингвиста Дейвид Дж. Питърсън, който е създал над 50 измислени езика, най-вече за филми и телевизионни предавания. 

Той създава валирийския като истински език почти от нулата, пълен с граматика и правила. Всичко, на което езикът се гради, са шепа думи и изречения, които авторът Джордж Р. Р. Мартин включва в книгите си "Песен за лед и огън", по които сериалът е адаптиран, като "Валар моргулис" ("Всички хора трябва да умрат") и" Валар дохаерис "("Всички хора трябва да служат").

Питърсън също така е създал още един от измислените езици в „Игра на тронове“: дотракски, който се говори от героя на Джейсън Момоа Кхал Дрого и неговото племе - дотраките. Лингвистът разработи този език на първо място, в отговор на онлайн конкурс, стартиран от продуцентите на шоуто преди излъчването на първата серия.

Той печели състезанието и по-късно е помолен да създаде и валирийския език. 

Днес езикът на дотраките има около 4000 официални думи, а валирийският -  около 2000 думи. 

Популярната онлайн платформа за обучение Duolingo дори включи в своите предложения книжовен валирийски - най-благородния от валирийските диалекти, който говори и самата Денерис.

До момента 1,2 милиона души са започнали курса за обучение. Той е особено популярен в Обединеното кралство, където 100 000 души са се записали да го изучават - това са повече британци, отколкото британците, които могат да говорят традиционни варианти като ирландски и шотландски, според Duolingo.

Колко време отнема проектирането на функционално изграден език? Според Питърсън, отнема шест месеца до една година, за да се получи граматиката, но скоростта на телевизионната и филмова продукция означава, че той реално има много по-малко време.

За да помогне на актьорите "Игра на тронове" да говорят правилно дотракскии и валирийски, Питърсън записва аудио версии на всяка реплика, така че изпълнителите да имат модел, който да следват. 

Обикновено процесът започва с получаването на пълните скриптове от Питърсън, въпреки че това не се е случило за текущия сезон - осмият и последен, от поредицата - вероятно заради повишената нужда от секретност.

А лингвистът има любимец в актьорския състав: "Джейкъб Андерсън (който играе ролята на Сив червей, водачът на Неопетнените) е най-добрият изпълнител, който съм виждал на изкуствено създаден език. Работил съм с много актьори и той досега се справя най-добре. Обичам да го слушам как говори този език", казва Питърсън.

Изкуствено създадените езици, или "conlangs", увеличават популярността си от създаването на интернет, който дава на учениците лесни начини да намерят платформи за разширяване на речника си. 

Сред най-известните измислени езици е клингонският от "Стар Трек", който добива култов статус през 90-те години, а създателят му Марк Окранд редовно публикува нови думи.

Той също е достъпен на Duolingo и е един от няколкото съчетания, за които са налични достатъчно онлайн ресурси, заедно сезиците Na'vi от блокбастъра "Avatar" и Elvish от сагата "Властелинът на пръстените" на Толкин.

Коментари: 0