Фабрика за гъби отваря 400 работни места в Разград

Инвестицията е за 55 млн. евро, ще се разчита на местни кадри

Фабрика за гъби отваря 400 работни места в Разград
5886 ~ 1 мин. четене

Международна компания с руско, украинско и българско участие планира мащабен инвестиционен проект в Разград.

Компанията „Биоагроресурс+” вече е наела сградата на бившата жандармерийска казарма в града и започва преустройството й в завод за екологично биопроизводство. Това съобщи кметът на Разград д-р Валентин Василев, който представи инвеститорите пред журналисти, съобщи Kmeta.bg.

Плановете на дружеството са да произвежда годишно около 10 хил. тона гъби кладници, повече отколкото е цялото производство от този вид у нас в момента. Продукцията ще се изнася в Европа, като на пазара ще се предлагат 3вида продукти – пресни гъби, мариновани и сублимирани.

55 млн. евро ще струва изграждането на модерната фабрика. Цеховете й ще бъдат настанени в 56-те дка застроена площ в бившите казарми, а общината ще предостави още един терен от 25 дка за допълнителна инфраструктура към предприятието.

Заводът ще отвори 400 нови работни места. Ще се разчита на кадри, подготвени в института по биотехнологии в града.

Специални барокамери ще обработват с модерна технология продуктите, предназначени за дълготрайно съхранение, като те ще бъдат без алергени и екологично чисти, обясни Младен Станев, който представи проекта.

Проектът на смесеното дружество е оценен от Агенцията за инвестиции като вложение от Клас „А” и вече има сертификат на първостепенен инвеститор.

Полза от новата фабрика ще имат и местните фермери, от които „Виоагроресурс+” ще купува годишно по 20 хил. тона слама, нужни за производството, обясни Мартин Нешев, който представлява българските инвеститори в проекта.

Подкрепи Economic.bg