Facebook решава финално за бъдещето на Тръмп в платформата

Бившият президент на САЩ стартира собствена платформа за комуникации

Facebook решава финално за бъдещето на Тръмп в платформата

Снимка: БТА

856 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Най-голямата социална мрежа в света Facebook ще вземе окончателно решение днес дали да възстанови блокирания в момента профил на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Платформата временно изключи акаунта на държавния глава след бунтовете в Капитолия на 6 януари, когато той бе обвинен, че чрез социалните мрежи агресивните действия на поддръжниците си. 

След дълго отсъствие от мрежата сега Тръмп има шанс да си върне профила, тъй като така нареченият надзорен съвет на Facebook, съставен от външни лица, трябва да представи окончателното си решение по казуса. Анализаторите определят момента като особено важен за зараждащия се експеримент на Facebook относно модерирането на по-сложно съдържание от елитна група от глобални публични личности, академици и политически фигури. Поемайки тази отговорност, те могат да създадат прецеденти, които да оформят най-големите социални мрежи в света за години напред, пише Financial Times.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви отстраняването на Тръмп от платформата непосредствено след нахлуването в Капитолия. Първоначално това бе временно спиране, а след това и перманентно, докато компанията не прецени все пак да изпрати казуса към надзорния съвет.

„Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто прекалено големи“, написа изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг през януари.

Вицепрезидентът на Facebook по глобалните въпроси Ник Клег, който е бивш британски политик, изрази надежда, че управителният съвет ще подкрепи собствените заключения на компанията, наричайки блокирането на Тръмп „безпрецедентен набор от събития, които имаха нужда от безпрецедентни действия“.

Щурмът над Капитолия, който завърши с няколко смъртни случая, бе предшестван от реч на държавния глава пред негови симпатизанти, в която призовава за спешни действия, с които да се анулира резултата от президентските избори. Тръмп загуби от опонента си Джо Байдън и дълго време настояваше, че изходът от вота е манипулиран.

Междувременно във вторник Тръмп стартира собствена социална платформа за комуникации, за каквато дава заявки от месеци. В нея ще се качва съдържание "направо от бюрото" на бившия президент на САЩ, съобщава BBC. А потребителите ще могат да харесват публикации, както и да ги споделят в Twitter и Facebook. Тя идва, след като неотдавна той пусна уебсайт, който по същество не е нищо повече от блог на WordPress.

Коментари: 0