Facebook разработва технология в областта на телепатията

Технологията ще позволи контрол на устройствата със силата на мисълта

Facebook разработва технология в областта на телепатията

Снимка: Facebook

Facebook разработва технология, която ще позволи на потребителите да комуникират помежду си единствено чрез силата на мисълта. Това обяви компанията по време на ежегодната си конференция F8. 

С разработването на технологията се занимава тайно подразделение в централата на компанията. Екипът експериментира в областта на четенето на мисли вече няколко месеца. Неотдавна съоснователят на Facebook Марк Зукърбърг описа телепатията като „връхна точка в комуникационните технологии“, но тогава амбициите на компанията в тази посока все още не бяха ясни. 

Технологичният гигант разработва оптични системи за изобразяване на нервната система, които ще позволят на хората да пишат не посредством ръцете си, а директно чрез мозъка си. Софтуерът ще даде възможност да се набират по 100 думи в минута, което е пет пъти по-висока скорост на писане от тази на което и да е устройство. Това обясни Реджина Дюган, ръководител на отдела за експериментални технологии на компанията Building 8. 

“Звучи невъзможно, но сме по-близо отколкото си представяте”, заяви тя, цитирана от британския Telegraph, като обясни още, че в бъдеще хората ще могат да споделят мислите си независимо от езика, на който говорят. Английски, испански или мандарин – всички те стават еднакви благодарение на бъдещата технология, прогнозира Дюган. От изказването ѝ все пак стана ясно, че проектът за четене на мисли е все още в начален етап. 

По късно в коментар на своята страница във Facebook Марк Зукърбърг направи следното сравнение: „Нашите мозъци произвеждат достатъчно информация, че да излъчват едновременно по 4 филма с висока резолюция в секунда. Проблемът е, че най-добрият начин да представим тази информация на останалия свят – речта – позволява да се споделя такова количество данни, каквото е можел модем от 1980 г.“. 

В следващите редове той коментира, че целта на бъдещата технология е тя да е преносима и лека. Дори простия избор между „да“ и „не“, който ще се извършва със своеобразен „мозъчен клик“ ще позволи на неща като добавената реалност да изглеждат далеч по-естествени.
Коментари: 0