Facebook все пак възстановява новинарското съдържание в Австралия

Правителството ще промени закона, целящ да принуди технологичните гиганти да плащат на медиите

Facebook все пак възстановява новинарското съдържание в Австралия

Снимка: БТА

Facebook съобщи, че през идните дни ще възстанови новинарското съдържание в Австралия, предава Reuters. Това се случва, след като правителството се е съгласило да промени закона, целящ да принуди технологичните гиганти да плащат на медиите за авторски права.

Разговорите между австралийското правителство и технологичния гигант бяха в застой в продължение на повече от седмица след въвеждането на законодателство, което оспори господството на Google и Alphabet на пазара на новинарско съдържание.

Миналата седмица Facebook блокира разпространението на цялото съдържание, както и няколко акаунта на правителството. След поредица от разговори между финансовия министър Джош Фриденберг и изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг през уикенда е сключена концесионна сделка.

„Доволни сме, че австралийското правителство се е съгласило на редица промени и гаранции, които отговарят на основните ни опасения относно допускането на търговски сделки, които признават стойността, която нашата платформа предоставя на издателите, спрямо стойността, която получаваме от тях“, се казва в изявление на Facebook публикувано онлайн.

Съгласно измененията към предложения законопроект, австралийското правителство ще вземе предвид търговските споразумения, които цифровите платформи като Google и Facebook вече са сключили с местни медийни бизнеси, преди да реши дали нормативната уредба се отнася за технологичните гиганти.

Очаква се измененията да предоставят „допълнителна яснота“ на дигиталните платформи и новинарските организации как ще се прилага новият кодекс, заяви правителството.

Коментари: 0