Falcon Heavy на Илон Мъск изстреля 24 сателита в орбита

Централният бустер се е разбил в Атлантическия океан, но другите два са се приземили успешно

Falcon Heavy на Илон Мъск изстреля 24 сателита в орбита

Снимка: НАСА

2258 ~ 1 мин. четене

SpaceX изстреля тежката си ракета Falcon Heavy във вторник от космическия център „Кенеди“ във Флорида, изпращайки в Космоса 24 експериментални спътника. От ракетната компания на предприемача Илон Мъск обявиха, че това е било едно от най-трудните изстрелвания досега. Космическият кораб отлетя от земята в 2.30 ч. местно време (06:30 GMT) след тричасово закъснение.

Бустерите са се отделили безпроблемно от главната ракета, изстрелвайки я на нейната 6-часова мисия по разполагането на сателитите в орбита.

Двете странични ракети носители са кацнали обратно на Земята безпроблемно, съобщиха от SpaceX, заемайки предварително определените им места на две съседни платформи. Централната обаче е пропуснала целта си и се разби в Атлантическия океан.

Двата странични бустера кацнаха успешно на платформите

Мъск, който предричаше неприятности с кацането на централния бустер, заяви в Twitter във вторник“ „Това беше голям удар“.

Мисията, наречена Програма за космически изпитания 2 (STP-2), е третата за ракетата Falcon Heavy, която SpaceX описва като най-мощната система за изстрелване в света. Тя е поръчана от американското министерство на отбраната, ключов клиент на SpaceX.

Компанията изстреля в орбита спътници на различни агенции, включително НАСА и Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), лабораториите на отбранителните отдели, университети и организации с нестопанска цел, обясниха от SpaceX.

Част от товара на тежката ракета

Мисията е една от най-предизвикателните в историята на SpaceX, тъй като спътниците е трябвало да бъдат разположени на три отделни орбити, а самите двигатели са се отделяли на четири степени.

С един от изследователските сателити на НАСА е изстрелян и атомният часовник Deep Space Atomic Clock, който се е разгърнал успешно в 3:54 ч. местно време, съобщиха от космическата агенция. Неговата цел е да промени навигацията в Космоса, и да направи бъдещите кораби по-автономни. Създаден в лабораторията на Jet Propulsion Laboratory в Пасадена, Калифорния, инструментът ще остане в орбита за една година.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg