Фандъкова: В София отдавна целта не е повече работа, а хубави работни места

Тя отбеляза, че наесен трябва да е готова дигитална карта на бизнеса и образованието в столицата

Фандъкова: В София отдавна целта не е повече работа, а хубави работни места
Автор: Цветан Петров
В София целта на общината отдавна не е просто да осигурява работни места, а да има висококачествени работни места, които да повишават стандарта на живот на хората. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на Националната конференция „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения“, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„За общините и за мен лично на първо място е най-важно хората, гражданите да имат работа. IT секторът е водещ в предлагането на висококачествени работни места. Той привлича и много млади хора, завършили висшето си образование в чужбина“, каза Фандъкова. По думите ѝ заплатата, макар и водещ, не е основен фактор при избора на работа в София. Хората все повече обръщат внимание дали могат да се развиват на даденото работно място и да стават все по-конкурентоспособни на пазара на труда.

Освен да осигуряват работни места Фандъкова подчерта, че общините в България имат още две важни функции – от една страна те координират усилията на различните компании и останали институции, а от друга указват какви специалности трябва да бъдат открити и закрити в професионалните гимназии и университетите.

Фандъкова подчерта колко е важно образованието да е максимално гъвкаво спрямо нуждите на бизнеса, особено в контекста на „Индустрия 4.0“. „Наличието на високообразовани хора за нас е голям потенциал, защото благодарение на тях привличаме инвестиции. В София се намира една пета от работната сила в България, като в този град е и най-високото равнище на заетост“, каза тя.

Столичният кмет подчерта, че се изготвя дигитална карта на бизнеса и образованието в София. Фандъкова отбеляза, че докато в по-малките градове местната власт, бизнесът и образователните институции могат лесно да се съберат и да обсъдят проблемите и решенията им, то в София това не е възможно и затова е нужна такава дигитална карта. Очакванията на столичния кмет е въпросната карта да е готова наесен или най-късно в началото на другата година.
Коментари: 0