Фандъкова се оплака от еврофинансирането за метрото, заложено още от ГЕРБ

Столичният кмет написа гневен коментар във Facebook, че вицепремиерът Пеканов е намалил парите за подземната железница. Това обаче не е вярно

Фандъкова се оплака от еврофинансирането за метрото, заложено още от ГЕРБ

Снимка: Красимир Свраков

3440 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширяването на метрото към „Слатина“ и „Подуяне“. Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км, пише в гневен пост във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя критикува остро служебния вицепремиер Атанас Пеканов, който не е осигурил поне 50% от еврофинансирането на столичното метрол.

Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средствата за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици", пише още Фандъкова.

Припомняме, че заложените средства във варианта на Пеканов са точно толкова, колкото беше предвидил вицепремиерът в кабинета на ГЕРБ Томислав Дончев в своя вариант на Плана от февруари 2020 г. Тогава обаче Фандъкова не коментира темата и беше приела, че процентът ще е 47. Преди близо месец Пеканов наистина бе заявил намерение да намали парите за метрото в своя вариант на План за възстановяване, но в крайна сметка се отказа.

Проектът за столичното метро се запазва, защото г-жа Фандъкова ни информира, че дори най-малкото намаление на ресурса по този проект, би заплашило неговото реализиране поради невъзможността на Столичната община да го финансира със собствени и заемни ресурси“, заяви Пеканов днес след заседанието на Министерския съвет.

"Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам. Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена", пише днес Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg