ВСС отказа да разгледа предложението за отстраняване на Гешев

Повечето гласове бяха за прекратяване на дебата и обявяването му за несъстоятелен, защото нямало такава законова процедура

ВСС отказа да разгледа предложението за отстраняване на Гешев

Снимка: Красимир Свраков

2090 ~ 3 мин. четене
Автор: Таня Германова

Дебатът във Висшия съдебен съвет (ВСС) по доклада за действията на главния прокурор Иван Гешев и искането за отстраняването му стигнаха до задънена улица. Според членовете на ВСС правосъдният министър Янаки Стоилов изобщо нямал правомощия да внася такова искане. Мнозинството съдебни кадровици бранеха Гешев от това, че е обект на политически атаки.

12 от членовете на ВСС гласуваха да се остави без разглеждане внесеното предложение на министъра, 8 бяха против, а Гешев не участва в гласуването. "Решението е прието", каза Янаки Стоилов, който води заседанието и също не гласува.

Йордан Стоев от прокурорската колегия цитира няколко заглавия на публикации от сайтовете пик и блиц. В тях се твърди, че правосъдният министър Янаки Стоилов е внесъл искането в следствие на натиск, за да стане конституционен съдия, а Бойко Рашков – посланик.

Следователят Стефан Петров, също от прокурорската колегия, заяви, че няма законова процедура, според която правосъдният министър да поиска от ВСС отстраняване на главния прокурор. По думите му единственият възможен вариант е да започне дисциплинарно производство срещу Иван Гешев.

Да се приеме, че министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор, означава да се приеме, че министърът, както и пленумът на върховните съдилища, могат да искат освобождаването и на останалите "двама големи". Според Петров такова тълкуване на закона е абсурдно. Той призова искането на Янаки Стоилов да бъде оставено без разглеждане и го определи като недопустимо.

Янаки Стоилов го репликира с въпроса дали това означава, че предложение за отстраняването на главния прокурор може да направят само хора, които са му пряко подчинени.

В този дух бяха и другите изказвания на членовете на ВСС – че е невъзможно правосъдният министър да иска това от ВСС.

Процедурата бе наречена "правен хаос" и "прецедент в историята".

Боян Новански от съдийската колегия коментира, че положението не е "цунгцванг, а е шах и мат". Той бил убеден, че правосъдният министър не може да внася такова искане, но пък ВСС няма вменени правомощия да тълкува конституционни норми и закона. Което означавало, че кадровиците дори не могат да обсъждат каква процедура да стартират и дали изобщо да го направят. Това било намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната. Това означавало, че всеки министър можел да поиска смяна на някой от "тримата големи". Според него искането на правосъдния министър е неоснователно и не трябва да се уважава.

Единствено председателят на ВКС Лозан Панов изказа различно мнение. Той нарече поведението на главния прокурор "мутренско". Панов напомни за протестите миналото лято: "Хората излязоха на улицата, защото искаха да защитят президентската институция, която беше поругана и унизена от главния прокурор".

Председателят на ВКС допълни още, че Гешев първи е започнал с атаката към президентската институция много преди нахлуването в сградата на президентството. Шефът на върховния съд обясни, че всичко е започнало в края на 2019 г., когато президентът започна консултации за конституционни промени, свързани с правомощията на главния прокурор. След това Гешев пусна СРС-тата с президента и сезира Конституционния съд, за да разбере дали може да му образува дело.

"Когато във ВСС се вършат безобразия, няма защо да се учудваме, че обществото, журналисти, партии – парламентарни или не – реагират", посочи Панов. "Днес видяхме един дебат по процедурна тема от един орган, който крепи основите на завладяната държава."

Подкрепи Economic.bg