Фараж и съпартийците му разследвани за злоупотреби с европари

Те трябва да върнат около 580 хил. евро, а Марин льо Пен - 300 хил.

Фараж и съпартийците му разследвани за злоупотреби с европари
3737 ~ 1 мин. четене

Десетина британски евродепутати от евроскептичната Партия за независимост на обединеното кралство (UKIP), включително бившият й лидер Найджъл Фараж, са заподозрени в злоупотреби със стотици хиляди евро от парите на Европейския парламент, предаде AFP.

Тези пари били изплащани на сътрудници на депутатите, които реално никога не са работили в Европарламента. Според изчисления на финансовата служба на ЕП британските евродепутати от UKIP ще трябва да върнат около 580 хил. евро поради липса на задоволителни обяснения каква работа са вършели сътрудниците, съобщи на AFP източник от ЕП. Така той потвърди публикация на британския в. Guardian за финансовите злоупотреби, разкрити след проверка на администрацията на парламента.

Сред замесените във финансовия скандал са Фараж, новият лидер на UKIP Пол Нътъл и евродепутатът Реймънд Финч. Съпругата на Фараж била назначена за помощничка на друг евродепутат от UKIP и е в списъка на 8 сътрудници, чиито договори са прекратени, отбелязва AFP.

Администрацията на парламента е установила, че реалната работа на тези сътрудници е била свързана с националната дейност на UKIP, а не с мандатите на работодателите им като евродепутати.

Новият скандал, опетнил UKIP, последва друга финансова афера на евродепутати от френския крайнодесен Национален фронт. Неговият лидер Марин льо Пен ще възстановява на ЕП от заплатата си като евродепутат 300 хил. евро, изплатени неправомерно на нейна помощничка. Пари ще връщат на ЕП и други евродепутати от Националния фронт, добавя AFP.

Подкрепи Economic.bg