Фед остави лихвите без промяна, но намекна за повишение през декември

Златото достигна месечен връх

Фед остави лихвите без промяна, но намекна за повишение през декември
280 ~ 3 мин. четене

Федералния резерв остави лихвите непроменени на нивата от 0.25%-0.50%, но даде сигнал за повишение по време на последното заседание за годината, което ще се проведе през декември. Комитетът е на мнение, че повишаването на лихвите по федералните фондове продължава да се засилва, но към момента се очаква допълнително потвърждение преди продължаване на повишението. От Фед показват нарастваща увереност, че инфлацията в страната ще достигне целевите 2%.

Неяснотата около предстоящите президентски избори в САЩ на 8 ноември продължава да оказва натиск върху долара. Двойката EUR/USD проби над 1.1100 като успя да се доближи до силната съпротива на 1.1130. Пазарът все още е с тенденция за понижение, тъй като няма сигнали за свръхкупен пазар и увеличаване на дългите позиции. RSI индикаторът показва стойност от 56.

USD/CHF потвърди пробива на 200- дневната пълзяща средна на 0.9778 и сега се търгува над силната подкрепа при 0.9600. В случай, че Тръмп спечели изборите може да видим и пробив на това ключово ниво.

Новозеландският долар се представи силно, поскъпвайки с близо процент и половина до 0.7280 след публикуването на последните икономически данни. Нивото на безработица в страната се понижи до 4.9% като предварителните очаквания бяхя да достигне 5.1%. От техническа гледна точка новозеландската валута проби 100- дневната пълзяща средна. Ако цената успее да се задържи на нива над 0.7201, можем да видим и достигане на годишния максимум при 0.7400.

Предстоящи събития за деня:

12.00 Еврозона – Равнище на безработица

14.00 Великобритания – Основен лихвен процент на АЦБ

14.30 САЩ – Молби за помощи за безработни

16.00 САЩ – Индекс на бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM

Понижение при облигациите

Доходността по облигациите се понижи след решението на Фед да остави основната лихва без промяна както и от засилващата се неяснота преди президентските избори в САЩ. Към момента вероятността Американската централна банка да вдигне лихвите на следващото заседание се оценява на около 78%.

10- годишните щатски облигации намаляха с 3 базисни пункта до 1.803%. Доходността по 10- годишните италиански дългови книжа отстъпи до 1.66%.

Златото достигна месечен връх

Златото поскъпна, успявайки да пробие нивото от 1300 долара за първи път от около един месец. Благородните металали са обект на засилен интерес от страна на инвеститорите с оглед несигурността около предстоящият президентски вот в САЩ. Среброто поскъпна с 0.6 на сто до 18.48 долара за тройунция.

Основните метали успяха да задържат добрите си резултати. Медта се повиши до най-високите си нива от 18 месеца насам.

Петролът падна до 45 долара за барел след данните за запасите в САЩ. За седмицата до 28 октомври те са нараснали до 482.6 млн. барела, което е увеличение с 14.4 млн. барела спрямо предходния период. В резултат черното злато спадна с около 3% до 45.34.

Червена сесия за капиталовите пазари в САЩ и Европа

S&P 500 записа седма поред губеща сесия като това е най-лошата серия за индекса от ноември 2011 година. Основни причини за лошото представяне на водещите индекси е нервността на инвеститорите преди президентските избори, както и продължаващото поевтиняване при петрола.

Индексът на волатилността VIX нарасна с 3.9%. За последните осем сесии той се повиши с най-бързото си темпо от декември 2013.

Акциите на Alibaba Group Holding намаляха с 2.6% след публикуването на финансовите данни на компанията за третото тримесечие на годината.

Подкрепи Economic.bg