Фед вдигна лихвите и изстреля долара нагоре

Спад на златото, среброто и петрола

Фед вдигна лихвите и изстреля долара нагоре
3872 ~ 2 мин. четене

Доларът поскъпна спрямо почти всички основни валути след приключилото заседание на Федералния резерв. От Фед очаквано повишиха основната лихва с 25 базисни пункта до 0.75%. Централните банкери изненадаха пазарите с по-агресивната си политика, заявявайки, че за 2017 г. очакват 3 повишения на основния лихвен процент. Членовете на FOMC бяха единодушни при вземането на решението лихвените нива да бъдат вдигнати.

От Американската централна банка заявиха още, че нивото на инфлация се е повишило в сравнение с началото на годината като състоянието на монетарната политика остава гъвкаво. Икономиката има умерен темп на растеж. Очакванията, свързани с инфлацията се повишават „значително”, но въпреки това са все още слаби.

Централните банкери са на мнение, че темповете на растеж са малко по-добри, а безработицата намалява. От институцията заявиха още, че потребителските разходи в страната „се повишават скромно”, докато краткосрочните икономически рискове остават балансирани.

В резултат зелените пари поскъпнаха спрямо почти всички основни валути. EUR/USD се понижи до 1.0468 – най-ниското ниво за последната година. Най-слабо представяне имаше японската йена, която отстъпи с над 1.6%, достигайки нива от 117.70. Спрямо швейцарския франк щатската валута нарасна с 0.8 на сто до 1.0245.

Доларовият индекс, който измерва изменението на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, се повиши с 0.7% до 101.76 пункта.

Повишение за американските облигации след решението на Фед

Доходността по 10-годишните американски облигации се повиши с 11 базисни пункта до 2.582%, след като инфлационните очаквания на инвеститорите са достигнали 2-годишен връх. От Фед заявиха, че очакват 3 повишения на основната лихва през следващата година.

В Европа повечето от дълговите книжа реализираха понижение. Германските бундове отстъпиха с 6 базисни точки до 0.301%.

Спад при благородните метали

Златото спадна с над процент, пробивайки подкрепата на 1150 долара. Благородният метал завърши търговията на нива от 1143 долара за тройунция. Среброто пък спадна до под 16.80 долара.

Положителните данни, които идват от китайската икономика помогнаха на медта да поскъпне. Металът се движи в границите 255-270 долара. Пробив над 270 долара би трябвало да доведе до продължаване на възходящото движение за индустриалния метал.

Петролът поевтиня с над 3 на сто въпреки данните за запасите в САЩ. За седмицата до 9 декември петролните запаси са отчели спад от 2.5 млн. барела. За предходния период цифрата бе 2.3 млн. Черното злато отстъпи до 51.04 долара, а сорт Брент намаля до 53.90.

Червена сесия за фондовите пазари

Водещите американски индекси приключиха търговията на червено, повлияни от очакванията на Фед за 3 повишения на лихвените нива през 2017. Dow Jones отчете спад от 40 пункта или 0.6% до 19 793. S&P 500 отстъпи с 0.8 на сто, докато Nasdaq се обезцени с 0.5%.

В Европа акциите отстъпиха от 11- месечния си връх, който достигнаха по-рано. Индексът на сините чипове за Еврозоната Euro Stoxx 50 се понижи с 0.7 на сто. Акциите на Actelion спаднаха с 9.2%, след като от Johnson & Johnson приключиха разговорите с швейцарската биотехнологична компания с оферта за придобиване.

Подкрепи Economic.bg