Фед „замрази“ лихвените си проценти

Очакванията на експертите са лихвите да останат по 2.5% поне до 2022 г.

Фед „замрази“ лихвените си проценти

Снимка: БТА

Федералният резерв на САЩ обяви, че запазва без промяна лихвените си проценти и разходите по заемите няма да се променят скоро. Очаква се умереният икономически растеж и исторически ниската безработица да се задържат и през 2020 г., пише Reuters.

„Нашата икономическа перспектива остава благоприятна въпреки глобалното развитие и продължаващите рискове“, каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция, която се проведе след заседанието на резерва. „С напредването на годината ние коригирахме позицията на паричната политика, за да подкрепим икономиката и да осигурим известна застраховка. Вследствие на тази промяна ние решихме да запазим сегашните нива на лихвите по заемите в диапазона между 1.50 и 1.75%“, заяви Пауъл.

От Федералния резерв повториха позицията си, че икономическата активност се увеличава с умерена скорост благодарение на пазара на труда.

„Не е нужно да се притесняваме от инфлацията“, каза още Джером Пауъл по време на изявлението си .

В сравнение с 90-те години, когато Фед трябваше да намали ставките по застрахователните полици като мярка срещу рецесия и след това отново ги повиши, за да се предотврати напрежение на пазара на труда и необосновано повишение на цените, днес „нуждата от повишаване на лихвите е значително по-малка“, каза още Пауъл.

Според прогнозите на политиците очакванията им са лихвите да останат под 2.5%, което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж в дългосрочен план – поне до 2022 г., пише още Reuters.

Коментари: 0