Фед остави без промяна паричната си политика

Фондовите пазари се оцветиха в зелено

Фед остави без промяна паричната си политика

Доларът записа понижение спрямо основните валути, след като на приключилото в сряда заседание, Федералния резерв остави лихвените нива без промяна, като очакванията са за по-малко повишения на лихвите през следващите няколко години.

От Фед дадоха твърдо да се разбере, че вдигане на лихвите до края на годината е възможно, ако ситуацията на пазара на труда продължи да се подобрява. От централната банка съобщиха, че икономическата активност се подобрява и има стабилност при създаването на работни места през последните месеци.

От централната банка очакват едно повишение на лихвите до края на годината като освен това очакванията са и за по-малко на брой вдигания на лихвенитенива през 2017 и 2018 година. Данни на CME Group's FedWatch показват, че вероятността за повишение на лихвите през декември е нараснала до 59.3% спрямо 59.2 ден по-рано.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари срещу кошница от шест основни валути падна до 5- дневен минимум на 95.515. Това е спад от над половин процент, след като по-рано индекса успя да се покачи до 6- седмичен връх на 96.333.

Японската централна банка също остави основната си лихва непроменена на ниво от -0.1%. От банката заявиха, че ще запазят сегашната монетарна политика докато инфлазията не се задържи трайно на нива около 2%. От ЯЦБ казаха още, че е възможно да разхлабят допълнително паричната си политика чрез ново разширяване на паричната база.

Доларът се понижи спрямо японската йена, достигайки 3- седмично дъно на 100.37 йени.  Еврото поскъпна срещу зелените пари до 1.1196 малко след изявлението на Йелън.

Новозеландският долар нарасна с около половин процент до нива от 0.7350 след приключилата среща на Новозеландската централна банка. От институцията оставиха лихвените нива без изменение на ниво от 2.00%.

Предстоящи събития за деня:

15.30 САЩ – Молби за помощи за безработни –  за седмицата до 17 септември

16.00 Еврозона – Изявление на Марио Драги, председател на ЕЦБ

17.00 САЩ – Продажба на готови жилища, август

20.00 Великобритания – Изявление на Марк Карни, председател на АЦБ

Понижение за щатските дългови книжа

Доходността по 10- годишните американски облигации се понижи с 3 базисни пункта до 1.651% след заседанието на Федералния резерв, на което централната банка остави лихвите без промяна. В същото време германските бундове се върнаха на положителна територия до малко над нулата. 10- годишните британски книжа се понижиха до 0.806. Доходността по испанските и италианските облигации се повиши съответно до 1.000% и 1.282%.

Златото на седмичен връх след заседанието на Фед

Златото поскъпна до най-високите си стойности за последната седмица и половина след решението на Федералния резерв да остави лихвените нива от 0.5%.

Спот цената на благородния метал нарасна с над 1.2% до 1330.08 долара за тройунция, след като по-рано достигна най-високата си стойност от 9 септември – 1335.01. Фючърсите със срок на доставка през месец декември се повишиха с един процент до 1331.40 долара.

Сред другите благородни метали среброто се покачи с 2.4% до 19.72 долара за тройунция. Платината поскъпна с 2.3% до 1049.20 долара за тройунция. Паладият отбеляза най-слабо повишение от едва 0.2 на сто, достигайки 682.50 долара.

Петролът скочи с над 4% до 45 долара за барел. Черното злато бе подкрепено от данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 16 септември запасите са спаднали с 6.2 млн. барела. Предварителните прогнози на икономистите бяха за спад до 1.2 млн. барела.

Фондовите пазари се оцветиха в зелено

Фондовите пазари в САЩ затвориха с повишение, а технологичният индекс Nasdaq записа нов исторически връх след решението на Фед да остави лихвите непроменени. Индексът на волатилността VIX спадна с 16.5% до 13.30.

Акциите на FedEx скочиха с 6.9% като достигнаха най-високото си ниво за годината на 173.86 долара. Причина за това са силните финансови резултати за тримесечието като коригираната печалба на компанията е нараснала с  20% до 2.90 долара за акция.

Ценните книжа на Adobe Systems също поскъпнаха до рекордни нива, след като от компанията публикуваха финансовите данни за последното тримесечие. Акциите на дружеството скочиха със 7.12% до 107.78 долара.

Коментари: 0