Фед: Бизнесът се адаптира към търговските войни

Прогнозата на Фед е за справяне с рискове от рецесия и забавяне на растежа, макар и не драстично

Фед: Бизнесът се адаптира към търговските войни

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Глобалните търговски войни още не са приключили, но представители на Федералния резерв на САЩ заявиха, че икономиката се е справила с най-трудното. Забелязва се, че рисковете започват да намаляват и бизнесът постепенно се приспособява към новата търговска среда, пише Reuters.

Фед е станал по-уверен за икономиката през следващата година заради напредъка по ратификацията на новото търговско споразумение между Мексико и Канада, както и предвиденото през следващата седмица подписване на "първа фаза" от търговския пакт между САЩ и Китай.

„Има някои индикации, че трудностите пред глобалния растеж може да намалеят“, каза зам.-председателят на Федералния резерв Ричард Кларида по време на форум в Ню Йорк. Трите намаления на ставките на Фед през миналата година „бяха в подкрепа на икономиката и допринесоха за перспективите пред САЩ“, каза той.

Коментарите на Кларида са подкрепени от четирима президенти на регионални банки на Федералния резерв и идват само дни преди подписването на „Фаза 1“ от търговското споразумение между Пекин и Вашингтон, което е планирано за 15 януари.

Президентът на Фед в Сейнт Луис, Джеймс Булард, заяви, че това няма да означава пълно справяне с несигурността, определяна от мнозина икономисти като причина за забавения растеж и представлява трудност пред бизнес инвестициите. Изявлението беше направено на събитие с икономическа насоченост пред Асоциацията на банкерите в Уисконсин.

Мнението на Булард е, че компаниите се адаптират към промените - те сменят веригите си на доставки и използват нови стратегии. Прогнозата му е за справяне с рисковете от рецесия и забавяне на растежа, макар и не драстично.

От случващото се могат да се направят противоречиви изводи. Миналата седмица беше отчетено най-лошото представяне на индекса на производството от десетилетие насам, а в последните данни има сигнали за възможно увеличение на безработицата. Това се случва на фона на слаба инфлация, което представлява риск пред перспективата на Фед.

Все пак трудностите от 2019 г. може да бъдат избегнати, според Булард . Той казва: "Компаниите не чакат на готово. Нови тарифи влизат в сила и правилата за търговия се променят. Бизнесът трябва да измисли различни варианти как да се справи и това ще смекчи търговския шок за американската икономика“.

Фед намали лихвите три пъти миналата година, до голяма степен за да се предпази от по-рязък спад, тъй като САЩ и Китай повишиха тарифите си за стоките една на друга, а президентът Доналд Тръмп заплаши с тарифи и трети страни.

Сега американските централни банкери твърдят, че е малко вероятно да правят промени по лихвените проценти, защото това ще внесе голeми промени в икономическите перспективи, без да се знае към по-добро или по-лошо. Председателят на федералната банка в Чикаго, Чарлз Еванс, заяви в четвъртък, че това означава, че през 2020 г. най-вероятно няма да има промени в монетарната политика по това отношение (в момента процентите са между 1.5% и 1.75%).

Коментари: 0