Фокусът на пазарите - Фед запази основната лихва

Акциите на Apple поскъпнаха до нов рекорд

Фокусът на пазарите - Фед запази основната лихва

Джером Пауъл

Снимка: БТА

Изминалата сесия на американските фондови пазари се отчете с ниска волатилност, а водещите индекси приключиха търговия много близо до нивата си на отваряне. Фокусът на деня падна върху заседанието на ФЕД, на което централната банка обяви, че ще запази лихвените си проценти непроменени, каквито бяха и очакванията на повечето икономисти и анализатори.

По време на редовната пресконференция председателят на Банката Джером Пауъл обяви също, че Федералният резерв възнамерява да продължи да купува краткосрочни държавни облигации на стойност 60 млрд. долара месечно до април. Относно моментната монетарна политика Пауъл добави, че настоящата му позиция подкрепя завръщането на инфлацията към целта на централната банка от 2%.

В резултат на предпазливостта на инвеститорите индустриалният Dow Jones успя да добави една 11 пункта към стойността си, докато широкият S&P500 отстъпи с 0.1%. Технологичният NASDAQ напредна с 0.1% до 9275 пункта.

В индивидуален план акциите на Apple поскъпнаха с 2.1%, достигайки до нов рекорд. В основна причина за силното представяне на компанията се оказаха финансовите отчети за Q4 2019, които показаха ръст от 8% в продажбите на iPhone, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

Акцентите днес

Основен лихвен процент – Великобритания

В четвъртък ще се състои среща на Централната банка на Англия, на която се очаква да бъде обявено решението на Комитета по паричната политика дали да бъдат предприети промени в основните лихвени ставки. Въпреки че широките очаквания са Банката да запази лихвените проценти непроменени, рискът от рязкото подобрение в икономическите показатели на Великобритания и наближаващото напускане на ЕС, не трябва да бъде пренебрегван от инвеститорите.

Инструменти на фокус

Daimler AG – Дневна

От началото на годината акциите на Daimler претърпяха понижение от близо 14%, като силните разпродажби спомогнаха цената да пробие дори долната граница на низходящия трендови канал, в който се движи от ноември насам. Около ниво от 42.50 евро виждаме, че може да се потърси подкрепа от пазара, която поне да върне акцията в границите на канала. За инвеститорите предразположени към по-голям риск, краткосрочна покупка би предоставила добра възвращаемост.

EUR/JPY – Дневна

С началото на настоящата седмица валутната двойка реализира пробив от ключово значение – близо 5-месечният възходящ тренд беше нарушен с формирането на по-ниско дъно при цена 120.00. Индикаторът стохастик образува възходящо пресичане, което ни кара да смятаме, че тест на пробива е силно вероятен. При задържане на цената под 50-дневната експоненциална средна вход в къса позиция ще бъде оправдан.

Natural Gas – Дневна

През последните три месеца цената на природната газ търпи сериозно понижение, като на дневна графика можем да видим образувалия се низходящ трендови канал. За момента няма индикации за обръщане на движението, като всяка корекция на тренда може да се използва за вход в къса позиция с цел достигане до нов локален минимум.

Hong Kong 50 – Дневна

От август 2019 насам Hong Kong 50 се движи във възходящ тренд, формирайки по-високи върхове и дъна. През новата година индексът се отчете с нов локален максимум, но глобалните опасения от разрастване на вирусната епидемия понижиха цената значително. Котировките все още не са реализирали пробив на подкрепящата движението тренд линия, което дава надежда на биковете. Очакваме тест на нивата около 26750 да се окаже ключов за средносрочното движение на цената. 
Коментари: 0