Ford спира производството на част от моделите си за Европа

Компанията предприема оздравителен план за бизнеса си на Стария континент

Ford спира производството на част от моделите си за Европа

Снимка: Pixabay

Автор: Божидара Иванова

Автомобилният производител Ford обяви, че ще намали многообразието на съществуващите модели автомобили в Европа и ще оптимизира производството на най-доходоносните, увеличавайки обемите им. Новата стратегия цели създаването на доходоносен бизнес на марката в Европа. 

„Вземаме решителни мерки, за да трансформираме дейността на Ford в Европа“, каза Стивън Армстронг, президент за Европа, Близкия изток и Африка. „Ще инвестираме в автомобилите, услугите, сегментите и пазарите, които най-добре подпомагат дългосрочния устойчив и доходоносен бизнес, създавайки стойност за всички наши акционери и осигурявайки вълнуващи автомобили на клиентите ни", коментира той. 

Ford обособява три бизнес категории за клиентите си в Европа – лекотоварни, пътнически и вносни автомобили. Компанията ще намали и допълнителния труд във всички звена с фиксирано или почасово заплащане. Според ръководството промяната в работната ръка ще подобри гъвкавостта на организацията. 

Както по-рано Economic.bg написа, автомобилният производител планира да съкрати хиляди работни места в Европа във всичките бизнес поделения, за да постигне намаляване на разходите за работна ръка, доколкото е възможно, чрез доброволно освобождаване на служители в Европа, За да постигне целта си ще работи в тясно сътрудничество със социалните партньори и акционери.

В дългосрочен план, Ford Европа цели 6% марж на печалбата преди лихви и данъци, с възвръщаемост, надхвърляща разходите за капитала за всяка сфера на дейност.

Всеки модел на Ford от изцяло новия Ford Focus в бъдеще ще има електрифицирана версия. Това включва нови модели и нови версии на съществуващи автомобили. От Fiesta до Transit ще бъде предлагана опция за мек хибрид, пълен хибрид, плъг-ин хибрид или изцяло електрическа версия.

Нишовото портфолио от вносни емблематични модели за Европа ще включва Mustang, Edge и друг SUV автомобил, който ще бъде представен през април, както и изцяло нов напълно електрически високопроходим автомобил, вдъхновен от Mustang, през 2020 г.

Конкретни данни за стратегията си Ford ще представи през идните месеци след приключване на официалните консултации с Работническия съвет и профсъюзите.

Коментари: 0