Франция наказа Google втори път за един месец

Регулаторите в страната се оформят като най-строгите в Европа

Франция наказа Google втори път за един месец

Снимка: БТА

312 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Френските регулатори нанесоха нов удар върху американския технологичен гигант Google и след глобата от миналия месец сега му наложиха нова. Този път тя е в размер на 500 млн. евро и е в резултат на неуспеха на компанията да сключи сделка с местните издатели за използване на тяхното новинарско съдържание. Тя е предшествана от тази за 220 млн. евро през юни за злоупотреба с пазарна мощ.

Звеното на Alphabet Inc. игнорира решението от 2020 г. за добросъвестно уреждане на авторските права. Google трябваше да се споразумее с медиите за това как и срещу какви възнаграждения да използва фрагменти от статиите им в своята услуга Google News.

Глобата е второто по големина антитръстово наказание във Франция за една компания. Тя е показателна и за силата на местния регулатор, който се очертава като най-строг по темата спрямо другите в ЕС.

Санкцията от 500 милиона евро отчита изключителната сериозност на наблюдаваните нарушения“, каза Изабел де Силва, президент на френската агенция, пред Bloomberg.

Google е „много разочарован“ от решението и счита, че „е действал добросъвестно през целия процес“, каза говорител. Компанията добави, че е напът да постигне споразумение с Agence France-Presse, което включва глобално лицензионно споразумение.

Санкцията може да бъде обжалвана.

Конфронтацията между Google и издателите е отдавна. Европейските медии настояват повече от десетилетие регулаторите да се справят със силата на американския гигант, който привлече милиарди евро приходи от реклама и наруши бизнес модела им.

Подкрепи Economic.bg