Франция ще плати на винопроизводителите да унищожат излишъка от реколтата
За целта са заделени 200 млн. долара, а идеята е да се спре срива на цените
Спадът в търсенето на френски вина, по-конкурентният пазар и продължаващите проблеми с пандемията засегнаха винопроизводителите във френските региони Бордо и Лангедок толкова силно, че правителство скоро ще им плати 200 милиона долара, за да унищожат излишъка си – и е заделило милиони, за да помогне на лозарите да намалят добива.
Министърът на земеделието Марк Фесно каза пред репортери, че парите за унищожаване на излишните запаси имат за цел да спрат срива на цените и да позволят на винопроизводителите „отново да намерят източници на приходи“, докато страната се готви за излишък от 3 милиона хектолитра вино тази година, съобщи Financial Times.
Парите ще позволят на производителите на вино да дестилират алкохола от техните излишъци от вина – който се очаква да представлява около 7% от миналогодишното производство – до чист алкохол, който може да бъде продаден на загуба на производителите на дезинфектанти за ръце, парфюми и други индустрии.
Това не е първият път, когато правителството въвежда такава програма за обратно изкупуване, след като свръхпроизводството на вино е намалило цените на някои вина с цели 20%. Френският експерт по пазара на вино Елизабет Картър каза пред Washington Post, че Франция от години се бори с повече вино, отколкото се консумира, и ограничаването на количеството трябва да помогне за повишаване на цените.
Спад в търсенето
Консумацията на червено вино от французите е спаднала с 32% през десетилетието до 2022 г., според проучване на пазарния изследовател Kantar, с рязък спад сред младите хора, много от които предпочитат спиртни напитки и бира или просто пият по-малко алкохол.
Франция е една от най-големите страни производителки на вино в света и счита индустрията за решаваща част от своята култура повече от 2000 години. В сила са закони за контрол на качеството на френското вино от 30-те години на миналия век и всички стилове вина – червени, бели, розе, пенливи и шампанско – се произвеждат във Франция. В страната има повече от 200 местни сорта вино, включително Шардоне и Каберне Совиньон.
Френският пазар на вино струва приблизително 15.6 милиарда долара, според изследователската компания IBIS World, а миналата година износът на вино и спиртни напитки достигна 18.5 милиарда долара.