Гърция блокирана от 24-часова стачка

Не работят държавни учреждения, транспорт, училища

Гърция блокирана от 24-часова стачка

Днес Гърция е напълно блокирана от 24-часова национална стачка. Протестите са срещу кредиторите, които налагат тежки мерки, а също и срещу всички партии, подкрепили икономическата програма на СИРИЗА. Гърците стачкуват срещу увеличаването на данъците, безработицата, ниските пенсии и заплати и подготвяната приватизация на летища и пристанища, предаде БНР. 

Транспортът е напълно блокиран. Не се движат влаковете, моряци и докери блокираха пристанищата, метрото в Атина не се движи. Градските автобуси работят само в рамките на няколко часа, за да извозят демонстрантите до центъра на градовете. Затворени са училищата и всички държавни учреждения. Държавните болници обслужват само спешните случаи. Журналистите от всички медии участват в стачката. 

По пристанищата и летищата поставиха плакати с надпис "Няма да позволим да продавате Гърция на безценица!". 

Парадоксално СИРИЗА призовава за масово участие в стачката срещу водената от нея политика на икономии. Секторът от партията, отговарящ за политиката по трудовите въпроси, в свое съобщение срещу крайните неолиберални политики изтъква, че борбата ще продължи още по-динамично и че по този начин ще бъде отстоявана линията на правителството за предоговаряне на споразумение с кредиторите, като ще бъде поставен акцент върху въпросите на труда. 

Коментари: 0