Гърция иска помощ за бежанците и облекчаване на дълга

Атина ще стимулира растежа, грижейки се за най-уязвимите и социално слабите

Гърция иска помощ за бежанците и облекчаване на дълга
3647 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас повтори своите основни послания от последните дни и от подиума на Генералната асамблея на ООН, като заяви, че външният дълг на Гърция трябва да бъде намален, и че страната се нуждае от помощ, за да се справи с бежанската криза, пише Ekathimerini.

Ципрас подчерта „опустошителната социална цена“ на мерките, въведени от Атина след подписването на първата програма за финансова помощ през 2010 г., както и западането на гръцката икономика. Той посочи, че много от икономиите, като например редуцирането на заплатите и пенсиите, не е трябвало да бъдат въвеждани.

Министър-председателят заяви, че по време на последните преговори с еврозоната, някои от европейските лидери са били отдадени на „идеята, че Гърция трябва да излезе от еврозоната“ и добави, че като се е съгласило на трети финансов пакет, неговото правителство ще се опита да се фокусира върху стимулиращи растежа мерки, които „да защитят най-уязвимите членове на обществото“.

Той отново повтори призивите за дългови облекчения, които са лайтмотив на неговите публични прояви в САЩ, където правителство показва много повече симпатия към исканията на Атина, отколкото европейските й партньори.

Гръцкият лидер засегна и темата за бежанската криза, като заяви пред аудиенцията в ООН, че неговата страна е „подложена на атака“ от „безпрецедентен прилив на мигранти“, който е докарал повече от 300 хил. души, повечето бягащи от насилието в Сирия, Афганистан и Либия, до гръцките брегове.

„Не смятам, че бъдещето на Европа или бъдещето на света може да се гради в присъствието на все повече високи огради, или когато деца загиват на портите ни. Когато забравяме за това, че много наши предци са били бежанци и мигранти, не трябва да допускаме чувството на ксенофобия за разрешава общите ни принципи“, обяви Ципрас.

„Народът на Гърция демонстрира своята солидарност и предостави убежище и продоволствие за бежанците, но потокът не спира. Трябва всеобщо решение“, добави той.

Подкрепи Economic.bg