Гърция – световен рекордьор по митинги и протести

Над 27 хил. демонстрации е имало в страната за 5 години

Гърция – световен рекордьор по митинги и протести

Над 27 хил. протестни демонстрации и митинги са се провели в Гърция в рамките на 5 години, съобщава гръцкият в. Kathimerini.

Официални данни от полицията показват, че за периода от 2010 г. до 2015 г. в страната е имало общо 27 103 демонстрации или средно по 15 на ден, което е световен рекорд.

Заради увеличените социални брожения сериозно е нараснала и работата на полицията, като за сигурността на протестните действия са били пренасочени 702 443 полицаи или около 25 полицая на протест.

Основно място за демонстрациите е бил центърът на Атина. В централните райони на столицата през 2010 г. са се провели 4 268 демонстрации. Следващите години обаче броят им рязко е намалял и през 2015 г. те са били 1 157.

Данните показват, че броят на участниците в протестите също не е постоянен. През 2012 г. са участвали средно над 1000 души, но в демонстрациите през първите 2 месеца на тази година са участвали под 20 души.

През разглеждания 5-годишен период протестите не са толкова многолюдни, но пък са регистрирани повече случаи на насилие, сблъсъци, намеса на полицията, вандалски прояви, пише още вестникът.

Последният сериозен инцидент е от декември 2014 г.. Тогава при отбелязване на шестата годишнина от убийството на младежа Алексис Григоропулос, прострелян от гръцката полиция, в центъра на Атина избухнаха безредици.

Полицейските части бяха подложени на обстрел с коктейли Молотов и други предмети, както от хора на улицата, така и от балкони на блокове. При разчистване на района бяха събрани 50 тона камъни, припомня печатното издание. 

Коментари: 0