Гърция в бойна готовност, за да спре нахлуването на турски военни

Издирват избягал командос, заподозрян в опит за убийство на Ердоган

Гърция в бойна готовност, за да спре нахлуването на турски военни
3806 ~ 1 мин. четене

Гърция е разположила бойни хеликоптери на Додеканезите, група от острови в Егейско море, които се намират до югозападния бряг на Турция. Причината е, че гръцките военни части се опитват да предотвратят кацането на разбунтували се турски военни, предаде  гръцкия вестник Protothema.

Министерството на отбраната в Гърция е засилило степента на бойна готовност на частите до код „оранжево“, съобщава изданието. Властите се стремят да предотвратят нов опит за приземяване на турски хеликоптери, които издирват избягал командос, заподозрян в опита за убийство на турския президент Реджеп Ердоган по време на неуспешния опит за преврат.

Разположени са допълнително по два бойни хеликоптера Apache AH-64, хеликоптери Super Puma, командоси от специалните части, както и допълнителен брой военноморски кораби в изпълнение на заповедта.

Гръцкият вестник отбелязва, че от военното министерство засега не са потвърдили информацията за разполагане на допълнителна военна техника по островите, но действията на военните са в ход. Изданието посочва още, че през цялата нощ турски бойни хеликоптери са прелитали над междунродни води в Егейско море между гръцкия остров Сими и турския бряг, предаде Фокус.

Подкрепи Economic.bg