„Газпром“ е изнесъл рекордно количество газ през 2018 г.

Общият добив на компанията през отиващата си година е нараснал до 497.6 млрд. куб. м

„Газпром“ е изнесъл рекордно количество газ през 2018 г.
Държавният руски монополист „Газпром“ е изнесъл за Европа над 201 млрд. куб. м природен газ през тази година. Това съобщава "Интерфакс", позовавайки се на изказване на председателя на „Газпром“ Алексей Милер в рамките на годишното Общо събрание на корпорацията. Ако цифрите са верни, значи компанията е поставила нов рекорд по износ в своята история.

Общият добив на компанията през отиващата си година е нараснал до 497.6 млрд. куб. м, при 471 млрд. куб. м за 2017 г.

„За трета поредна година поставяме рекорд при доставката на газ в чужбина. През тази година обемът ще надхвърли 201 млрд. куб. м. Доближаваме се до максималните годишни договорени количества, които имаме по експортните договори за чужбина. Без съмнение това означава, че сътрудничеството ни с чуждестранните партньори ще се изгражда, като се имат предвид новите реалности“, каза Милер. „Газпром“ работи надеждно в условията на растящо търсене и през тази година ще добием 497.6 млрд. куб. м, а това е с 26.5 млрд. куб. м повече от 2017 г.“, добави той.

Според председателя на газовия концерн значителен е напредъка и по отношение на инвестициите. „Газпром“ достигна пикът на инвестиционната активност през 2018 г. Отминаващата година бе много продуктивна“, каза той.

„Газпром“ първоначално планираше да инвестира 1.28 трлн. рубли през 2018 г., но в последствие планът беше завишен до 1.5 трлн. рубли.
Коментари: 0