ГДБОП спря над 40 сайта за разпространение на филми

Задържан е администраторът на сайтовете, който печелел от Google благодарение на генерирания трафик

ГДБОП спря над 40 сайта за разпространение на филми
9814 ~ 1 мин. четене
Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” на вътрешното министерство, под ръководството на Софийската районна прокуратура, е спряла 40 сайта за нелегално разпространение на филми и е задържала 44-годишен столичанин. Това става ясно от публикация на сайта на МВР.

Според събраните досега данни мъжът е създал и администрирал над 40 интернет страници, чрез които е разпространявал в Интернет актуални филмови произведения. Първоначално публикувал филмите в една част от контролираните от него сайтове. След достигане на определен брой посетители и генериран трафик, за който получавал заплащане от Google, той свалял филмите и ги споделял отново, но в част от другите домейни. Процедурата се повтаряла 4-5 пъти до изчерпване на ресурса от контролираните от него сайтове. Така, за едни и същи обекти на авторско право, мъжът получавал многократно заплащане от Google, тъй като се касаело за интернет трафик към различни домейни.

Достъпът до използваните за престъпната дейност интернет страници е преустановен от ГДБОП в рамките на проведените процесуално-следствени действия, при които са събрани и необходимите електронни доказателства.

По-голямата част от сайтовете били разположени в интернет пространството на една от най-големите международни компании за предоставяне на облачни услуги в САЩ. Това създавало убеждението в извършителя, че е останал в анонимност, но проведеното международно разследване от ГДБОП и СРП изцяло документирало престъпната му дейност.
Подкрепи Economic.bg