General Motors стартира автомобилна услуга, подобна на Airbnb

Компанията планира да пусне услуга за споделяне на автомобили

General Motors стартира автомобилна услуга, подобна на Airbnb

Снимка: Pexels

Точно както Uber революционизира индустрията за пътнически превози, а Airbnb хотелиерската, така и General Motors (GM) сега се надява да донесе промяна в автомобилната. Компанията ще представи услуга от типа „peer-to-peer”, която ще позволи на собствениците на коли да отдават своите превозни средства по наем, когато не ги използват. 

Пилотната програма ще стартира в няколко града в началото на лятото, предаде Bloomberg. Проектът е част от Maven бизнес линията на GM, но гигантът се надява в бъдеще да го развие като самостоятелен модел. 

Засега компанията отказва коментар по въпроса преди да планът да бъде обявен публично. Очаква се обаче, че шофьорите може би ще споделят приходите си с GM. 

Идеята не е първата по рода си. Стартъпи като Turo и Getaround също предложиха на пазара p2p услуга неотдавна. Предимството на General Motors е, че е голяма компания с традиции. Иначе изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск също е споделял интерес към подобна идея, като според него подобен ход драматично ще намали разхода за „притежание“ на скъпи автомобили като тези на неговата компания. 

Все още налице има много препятствия пред осъществяването на такъв бизнес модел. Става думи за неща като застрахователните въпроси и споделянето на отговорност при злополуки. Някои неправителствени организации са твърдо против идеята, отваряйки дебата за регулацията и плащането на данъци например. 
Коментари: 0