Управляващите искат само „Информационно обслужване“ да доставя машините за гласуване

Депутатите искат и да отпадне задължението да има машинно гласуване във всяка секция в страната

Управляващите искат само „Информационно обслужване“ да доставя машините за гласуване
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, формиращи мнозинството в Народното събрание, предлагат промени в Изборния кодекс, които да премахнат задължението да има машини за гласуване във всички избирателни секции в страната. Също така предлагат да не се прави конкурс за избор на доставчик на тези машини, а задължението да се вмени на държавната фирма „Информационно обслужване“ АД.

В мотивите към законопроекта, с които се обяснява отпадането на възможността да се избира между няколко доставчика на машини, се посочва, че при всички тестови гласувания с машини след 2014 г. са се ползвали само едни модели, доставяни само от една фирма. Тези машини вече са познати както на избирателя, така и на ЦИК. При тях след извършен анализ на експертен екип от БАН и Софийския университет са се установили редица факти, касаещи сигурността на хардуерната им част. Затова се предлага „Информационно обслужване“ АД да изработва специализираните устройства за гласуване. По този начин няма да се създават предпоставки за изкривяване на изборния резултат, пише в мотивите.

Според внесените в Народното събрание текстове отпада изискването да има задължително на следващите избори машинно гласуване във всички над 11 хил. изборни секции в България. Сега се записва, че Централната избирателна комисия ще въвежда поетапно машините, като Комисията ще избира в кои точно секции. Все пак пише, че трябва да има машини в поне 1000 секции.

ЦИК получава правото да определя броя и номерата на избирателните секции, в които се провежда машинно гласуване, не по-късно от 10 дни след насрочване на изборите. Единственият обективен критерий, по който ЦИК ще избира в кои секции да има машини, е, че трябва да има поне 300 регистрирани избиратели, за да се сложи машина там.

В мотивите е записано, че се премахва задължението да има машинно гласуване във всички секции в страната, тъй като тестовете са показали, че избирателите в България, желаещи да гласуват машинно, са разпределени неравномерно. Също така се посочва, че осигуряването на машини е трудно в определени видове секции.

Вносители на промените са Данаил Кирилов, Христиан Митев, Емил Димитров-Ревизоро и Искрен Веселинов.
Коментари: 0