ГЕРБ се отказа да вдига масовите осигуровки за ресторантите и хотелите

Това бе обещано от премиера Бойко Борисов като мярка за изсветляване на секторите и попълване на „дупката“ в бюджета

ГЕРБ се отказа да вдига масовите осигуровки за ресторантите и хотелите

ГЕРБ очевидно се отказва от обещанието си да увеличи масовите осигуровки в секторите „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“ до 800 лв. Това става ясно от промени в Закона за ДДС, с които депутати от ГЕРБ, водени от председателя на парламентарната група Даниела Дариткова, отхвърлят предишното предложение на партията да се вдигне минималния осигурителен праг с цел изсветляване на тези сектори.

След срещата на премиера Бойко Борисов с ресторантьорския бранш, след която той обяви, че ще им намали ДДС до 9% срещу обещание да си изсветлят сектора, беше заявено желание и от двете страни осигурителните прагове да бъдат увеличени над сегашния минимум. Този довод беше използван от управляващите, когато защитаваха спорното си решение за намаляване на Данък добавена стойност, като се твърдеше, че с вдигането на осигуровките и изсветляването на сектора в крайна сметка може и да се компенсират част от загубите за бюджета.

От внесените сега поправки, в които участва и Красимир Ципов, който беше водещ при предишното предложение за вдигане на масовите осигуровки, се вижда, че за секторите „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“, в графата „Професии, неизискващи специална квалификация“, числото се намалява от 800 на 610. Това е най-голямата част от персонала, зает в тези сектори. По данни на НСИ за 2019 г. в активните летни месеци в тези сектори са заети 140-150 хил. души, а през зимния сезон – 100-110 хил. души.

По-високите осигуровки остават за мениджмънта и техническите специалисти, които обаче не са основна част от заетите.

Също така се вижда, че за дейностите с код „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ също се прави реверанс и няма да им се вдигат осигуровките до 800 лв. Те изтрити въобще от законодателната инициатива и така остават на минималния допустим праг от 610 лв.


Коментари: 0